Privacyverklaring

Maar 11 procent van de hr-afdelingen voldoende geautomatiseerd en strategisch betrokken

8 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Bo Lykkegard

Volgens de Hr-maturiteit Index 2024, een studie van Cegid en IDC, hebben hr-afdelingen wereldwijd grote ambities. Ze zijn begonnen aan een transformatieproces. Toch bevindt zich maar 11 procent in de top van de maturiteitscurve. Dat betekent dat ze al hun hr-processen hebben geautomatiseerd en dat ze een strategische rol hebben binnen de organisatie. Er bestaat dus een kloof tussen de ambities en realiteit.

Om de maturiteitsscore te bepalen, gelden drie pijlers:

1. de mate van automatisering en integratie van hr-processen

2. de mate van samenwerking met andere afdelingen

3. de strategische invloed van hr.

Elke pijler wordt gelijk gewogen in de algehele beoordeling.

Vijf niveaus van hr-maturiteit: maar 11 procent van de organisaties in de top

De index definieert vijf maturiteits- of volwassenheidsniveaus. Hoe hoger de score op de index, hoe beter hr kan voldoen aan de veranderende behoeften van medewerkers, hoe groter hun invloed binnen de organisatie en hoe meer ze bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Sterker nog: organisaties met een volwassen tot zeer volwassen hr-organisatie zagen vaker een stijging in hun omzet vergeleken met organisaties waar hr minder ontwikkeld is. Wat opvalt, is dat maar 11 procent van de deelnemende organisaties in deze studie het hoogste niveau van hr-volwassenheid heeft bereikt.

1. Static 10 procent : hr-afdelingen met hoofdzakelijk handmatige processen en een puur ondersteunende functie. Er is nauwelijks samenwerking met andere afdelingen.

2. Incremental 20 procent : hr werkt nog altijd op zichzelf, maar is begonnen met de automatisering van hun processen en rapportages, al gebeurt dat laatste nog ad hoc. Hun strategische invloed is minimaal.

3. Progressive 37 procent : de helft van de hr-processen is geautomatiseerd. Het verzamelen van data en het maken van rapportages verloopt steeds efficiënter. Er is zo nu en dan samenwerking met andere afdelingen.

4. Accelerated 22 procent : hr-organisaties maken een dynamische verschuiving naar automatisering en cloudoplossingen. In 60 procent van de gevallen speelt hr een leidende rol bij het selecteren van oplossingen voor human capital management, wat duidt op groeiende invloed en besluitvormingscapaciteit.

5. Breakthrough 11 procent : organisaties op het hoogste hr-volwassenheidsniveau integreren technologie naadloos, geven prioriteit aan cloudoplossingen, werken continu intern samen en zijn sterk betrokken bij strategische thema's zoals de employee experience en het bevorderen van diversiteit en inclusie.

Invloed van hr-technologie op bedrijfsprestaties

Bo Lykkegaard, associate vicepresident Software Research bij IDC: “Ondanks de huidige economische onzekerheden blijven bedrijven worstelen met het vinden en behouden van talent. Onze studie toont aan dat hr-praktijken in organisaties duidelijk impact hebben op bedrijfsprestaties. Cloud-oplossingen en hr-technologie spelen hierin een sleutelrol. Waarom? Omdat hr-technologieën de automatisering van alledaagse administratieve taken vergemakkelijken. Zo kan hr-personeel meer tijd vrijmaken om zich met de bedrijfsvoering bezig te houden en nieuwe, strategische initiatieven te ontplooien.”

Prioriteiten en uitdagingen voor hr-leiders voor betere hr-maturiteit

De studie onderzoekt de prioriteiten en uitdagingen van hr-leiders van vandaag. 42% geeft aan dat het verbeteren van de employee experience prioriteit heeft. 39 procent wil zich focussen op het verbeteren van bijscholing en interne mobiliteit en 32 procent richt zich vooral op het ontwikkelen van een hr-strategie. Dat is een duidelijk signaal dat hr een strategischere rol nastreeft. Gevraagd naar hun belangrijkste uitdagingen, identificeerde maar liefst 70 procent van de ondervraagden rekrutering, retentie en het meten van de werknemerservaring als belangrijkste uitdagingen.

Cegid is een wereldwijde leverancier van cloud business management-oplossingen voor finance cashflow, tax, ERP , human resources payroll, talent management , CPA's, retail en overige ondernemerssectoren. De IDC InfoBrief, uitgevoerd door IDC in opdracht van Cegid, richt zich op de transformatie van hr-afdelingen wereldwijd. Daarvoor werden inzichten verzameld van 740 hr-leiders in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. Met behulp van een jaarlijkse 'HR Maturity Index' kunnen organisaties evalueren hoe volwassen hun hr-organisatie is en begrijpen waar ze staan in vergelijking met hun peers.