Privacyverklaring

De kracht van diversiteit in de wereld van tech

22 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Johnny Hartz Søraker, Google

Thierry Geerts, country director bij Google, deelt op FTI Supernova de zeven huisprincipes voor een diversiteitsbeleid. Een cultuur van DEIB (diversity, equity, inclusion, belonging) versterkt de slagkracht van de onderneming. En het transformeert technologie in de goede richting voor de samenleving, mits je kiest voor ethische artificiële intelligentie.

Thierry Geerts zwaait over een paar maanden af als country director van Google, maar hij gelooft in het onbenutte potentieel van diversiteit in ondernemingen. Ter illustratie: in België is maar negen procent van de ceo’s een vrouw. Drie procent van de ceo’s is van een vreemde etnische origine. Is dat een probleem? Voor Thierry Geerts betekent die vaststelling een opportuniteit.

Hij omschrijft de impact van DEIB:

  • DEIB verbetert de bedrijfsprestaties
  • Het vormt een magneet om talent aan te trekken en te behouden
  • DEIB verhoogt de omzet, want jouw klanten vormen allicht een weerspiegeling van de diverse maatschappij
  • Het bevordert de creativiteit. Een club met identieke leden leidt tot identieke ideeën. Homogene teams beslissen sneller, maar niet beter.

Thierry Geerts formuleert de zeven principes van DEIB bij Google:

  1. Start met transparantie over je beleid en de data
  2. Gebruik data om beslissingen te onderbouwen en te communiceren
  3. Benader diversiteit als een uitdaging voor de business
  4. Iedereen is eigenaar van die uitdaging, te beginnen met de leiders. Dus niet hr
  5. Bed DEIB in als een deel van je bedrijfscultuur
  6. Denk globaal en handel lokaal
  7. Een effectief DEIB-beleid voeren is geen sprint, maar een marathon.

Bias-training als startpunt diversiteit

Elke nieuwe medewerker, ook de leiders, volgen bij hun start bij Google een zogenaamde bias-training. De resultaten ervan bieden je een inzicht op je onbewuste vooroordelen. De test houdt je een spiegel voor. Om vooroordelen op basis van een cv te vermijden, adviseert hij om een cv holistisch te bekijken. “Kijk voorbij de persoonskenmerken en bevraag kandidaten naar wat ze werkelijk hebben gepresteerd en gerealiseerd.”

Ethiek

De valkuil van kunstmatige intelligentie is de vooringenomenheid, op basis van data die onvoldoende representatief zijn. Google wil technologie voor iedereen beschikbaar maken, wat de samenleving ten goede komt. Daarvoor creëerden ze de functie van AI Ethics Lead in Johnny Hartz Søraker. Hij pleit voor geïntegreerde ethische reflex binnen bedrijfsprocessen en een hoge morele standaard binnen de organisatie. “Onderzoek proactief de consequenties van je beslissingen en acties. Breng voor- en nadelen helder in kaart. Volg morele regels en afspraken, wat er ook gebeurt. Zelfs wanneer de opbrengsten hoger lijken dan de kosten primeert de moraliteit.”

Thierry Geerts deelde zijn inzichten op FTI Supernova in Antwerpen, een evenement voor technologie ondernemers, investeerders en liefhebbers van innovatie.

Thierry Geerts. Photographer: Stephanie Fraikin | Copyright: Stephanie Fraikin