Privacyverklaring

Vier op de tien kmo’s hebben opleidingsplan klaar

29 januari 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Annelies Baelus - Acerta

Bedrijven vanaf twintig werknemers moeten tegen eind maart in een opleidingsplan voorzien, als gevolg van de Arbeidsdeal. Bijna vier op de tien (38 procent) kmo’s hebben dat opleidingsplan klaar, een derde is ermee bezig. ​ Dertig procent moet er nog aan beginnen, zo blijkt uit een rondvraag bij meer dan vijfhonderd kmo’s. “De deadline begint te dringen”, zeggen experten van Acerta.

Opleidingen, levenslang leren en interne mobiliteitskansen zijn voor bedrijven een manier om werknemers voor langere tijd gemotiveerd aan de slag te houden binnen de eigen organisatie. De Arbeidsdeal wil met de verplichting om ieder jaar tegen eind maart een opleidingsplan te hebben de opleidingscultuur een duwtje geven.

Werk op de plank

Uit een gezamenlijk onderzoek van Acerta, Etion en VKW Limburg, blijkt dat 38 procent van de bevraagde kmo’s met minstens twintig medewerkers al een opleidingsplan klaar heeft. Dat impliceert dat zo’n zes op de tien bedrijven nog werk op de plank hebben om in orde te zijn met de regelgeving. Een derde (32 procent) was er eind 2023 al mee bezig, 30 procent nog niet. Bij de grotere kmo’s vanaf vijftig werknemers had wel bijna zes op de tien (56 procent) bedrijven hun huiswerk al klaar.

De Arbeidsdeal bevat ook een individueel opleidingsrecht voor medewerkers van vijf dagen per jaar, tenzij de sector dat aantal nog tijdelijk heeft verlaagd. De werkgever moet per medewerker een opleidingsrekening aanleggen, waarop de opleidingsrechten, de gevolgde opleidingen en het saldo te vinden zijn. Die opleidingsrekening wordt beheerd in het Federal Learning Account (FLA) dat de overheid vanaf april 2024 lanceert. Het is de bedoeling dat werkgevers daarin alle gevolgde opleidingen aanvullen en regelmatig de vooraf ingevulde gegevens controleren.

Deadline nadert

“Het opleidingsplan dat bedrijven indienen, moet lopen over minimum één jaar en ten laatste op 31 maart geregistreerd worden”, zegt Annelies Baelus, expert opleidingen bij Acerta Consult. “Vanaf eind april kunnen er controles volgen. Zelfs al zijn heel wat bedrijven intensief bezig met het installeren van een leercultuur op de werkvloer, kmo’s kunnen best wel wat moeite ondervinden om aan de (nieuwe) formaliteiten die de Arbeidsdeal oplegt te voldoen. We raden bedrijven daarom aan om niet met vragen te blijven zitten en zeker het uitwerken van de opleidingsplannen niet uit te stellen. Want de deadline om het plan in te dienen, komt snel dichterbij.”