Privacyverklaring

Over de volgende 300 HRmagazines

23 augustus 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Dit magazine brengt bij deze zijn 300ste nummer uit. Een mens is dan geneigd om terug te blikken, maar bij nader inzien leek het ons interessanter om vooruit te kijken. Samen met hr-directeurs die soms veel ervaring hebben en met anderen die nog aan het begin staan van een boeiende loopbaan.

Welke thema’s zullen de agenda van hr nog geruime tijd domineren? (p. 38.) Voor iedereen is artificiële intelligentie nu naar boven geschoten. Het fenomeen zorgt voor veel onrust sedert de recente snelle ontwikkelingen. Doorheen haar hr-bril kijkend, denkt Emma Braeye (In the Pocket) niet dat AI onze kennismedewerkers overbodig zal maken, maar misschien wel de mensen die er niet leren mee werken. “AI stimuleert organisaties en zeker hr om creatiever na te denken.”

Een tweede thema is veerkracht. “Door alles wat te maken heeft met de aanhoudende veranderingen, hoe mensen daar blijven mee omgaan en het belang van veerkracht in die context. Dat is dan weer gerelateerd aan het maatschappelijke debat over welzijn. En hoe je als organisatie inspeelt op verwachtingen en op het discours over rechten en plichten van werknemers”, zo zegt Jan Van Acoleyen. Overigens vindt hij de term ‘human energy’ nuttiger dan pakweg welzijn of de balans tussen leven en werk. “Voor mij is er één leven en werk maakt daar deel van uit.”

Eén leven dus en één mens. De reductie van die mens tot een ‘resource’, dat is de pijnlijke plek die dichter Pol Bracke op rijm zet. Pol was ooit hoofdredacteur van HRmagazine, maar is vandaag onder meer dichter. In die hoedanigheid blikt hij terug op het ontstaan van personeelsbeleid vanuit een focus op ‘human resources’. Om even de dichter te citeren: “Wat we personeelsbeleid noemden indertijd / hebben Angelsaksen tot twee letters herleid / die middelen maakten van mensen / ter promotie van de groei en economische tendensen.” De erfzonde van de human resources manager is dat die nog te dikwijls omgaat met mensen als ‘resource’. (p. 35)

De schaarste aan talent zet alles nog eens op scherp. Om die reden kijken we ook deze maand weer naar talent door de bril van een buitenstaander. Na dertien jaar als chef van Graanmarkt 13, gooide groentenchef Seppe Nobels twee jaar geleden het roer volledig om. Hij startte in het hart van de Antwerpse haven Instroom Academy, dat naast belevingsrestaurant ook een opleidingsplek is voor vluchtelingen en asielzoekers. “Dit is een win-winsituatie”, zegt Nobels. “Restaurants zijn op zoek naar goede werkkrachten, wij bereiden hen voor op die jobs.” Intussen stroomden al 80 vluchtelingen door naar een baan.

Twee ploegen van tien vluchtelingen serveren vier dagen per week, ’s middags en ’s avonds, gerechten die gebaseerd zijn op herinneringen uit hun thuisland, maar met lokale ingrediënten. Talent en expertise van over heel de wereld dat hier mooi en innovatief werk levert.

Het leek ons een perfecte metafoor voor onze maatschappij, onze economie en onze hr-uitdagingen voor de volgende 300 HRmagazines.