Privacyverklaring

HRupdate 24 april: Bieden aantrekkelijke werkgevers ruimte voor zelfleiderschap?

30 april 2024
Tekst
Gert Verlinden

De Randstad Employer Brand Award bekroonde GSK Belgium en stad Namen tot de aantrekkelijkste werkgevers. De criteria om voor een werkgever te kiezen, blijven relatief traditioneel: een lucratief loon, werkzekerheid, een duurzame werk-privébalans en een prettige werksfeer. Leiderschap staat niet te blinken op het podium, al is die factor even bepalend voor de werksfeer als de dj op het bedrijfsfeestje.

Want stad Namen mag dan verdiend pronken met een mooie award, twee andere overheidsbedrijven tonen een minder fraai palmares. Zowel bij VRT als Nationale Loterij vindt een bemiddeling plaats tussen directie en werknemers om het vertrouwen te herstellen. Het gedrag van ceo Jannie Haeck inspireerde onze columnist Ralf Caers om te wijzen op de rol van hr als bewaker van waarden en ethiek.

Het interview met Julie Plusquin van ML6 verraste me: een AI-speler met een interne ethische commissie. Waar in de rekrutering de mens centraal staat en nog niet de technologie. Een strategische keuze die aansluit bij de bedrijfscultuur.

De valkuil van een hr-beleid dat de medewerker centraal plaatst, is een doorgeschoten focus op employee experience. Hr-directeur en columniste Yumi Ng heeft er haar bedenkingen bij. “De experience creëer je zelf”, stelt ze. “Je neemt je loopbaan beter zelf in handen in plaats van af te wachten.” Hoeveel ruimte bieden de aantrekkelijkste werkgevers voor zoveel zelfleiderschap?

Onze inspiratie