Privacyverklaring

Aanknopen bij een droom

15 juni 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Op de cover van dit magazine staat een dame die op verschillende manieren iets zegt over onze toekomst. De toekomst van onze manier om talent te vinden en te laten groeien, maar evengoed over onze arbeidsmarkt en zelfs onze kijk op de wereld.

Razia Arefi is een Afghaanse vluchtelinge die ongepland in ons land aankwam met één koffer. Ze begon in november te werken als jobcoach bij Accent. Na amper drie maanden maakt ze ondertussen deel uit van het financeteam. Kunt u nog volgen? Jawel, carrières kunnen tegenwoordig snel diverse richtingen uitgaan. En dat was van meet af aan de bedoeling van het Origamiproject van House of HR.

Razia Arefi haalde aan de universiteit van Afghanistan een bachelor in economie, maar haar MBA-studies kon ze niet afmaken, omdat de taliban aan de macht kwamen. Ze was onder meer adjunct-directeur aan de gemeente Kabul. Voor het ministerie van Economie controleerde ze als financieel specialiste fondsen voor ontwikkelingsprojecten. En toen ze naar België was gevlucht? Toen kon ze aan de slag als … schoonmaakster.

Gelukkig investeerde Accent in haar via onder meer taalcursussen en coaching. CEO Anouk Lagae (Accent) bepleit bij haar klanten ‘hire the will, train the skill’ en dat doet ze ook in haar eigen organisatie. Het eigen rekruteringsproces gebeurt zonder cv en motivatiebrief. Open-minded hiring vertrekt van initialen, het gsm-nummer en het e-mailadres van de kandidaten. “We vragen wel om een cultuurpassendheidstest te doen”, zo nuanceert Lagae. Wie slaagt, komt op gesprek, welke achtergrond de betrokkenen ook hebben. “Wij hebben kantoorverantwoordelijken die rechten gestudeerd hebben, maar er zijn er ook die hun school niet afgemaakt hebben. En die laatste groep is niet noodzakelijk minder succesvol.” Accent investeert dan ook tweehonderd uur opleiding per jaar per persoon (vijfentwintig volle dagen!). “Elk jaar promoveert een vierde van onze medewerkers. Wie openstaat voor leren, kan alles worden.”

Maar Accent is niet de enige organisatie die rekruteert voor een loopbaan. Journalist Lieven Desmet sprak met een aantal hr-managers over de manier waarop ze strategisch talent managen door te denken in termen van loopbanen op maat (p. 44). Functie-uitbreiding, jobrotatie, interne promoties, andere rollen uitproberen, … Organisaties als AG Insurance, Elia, Onafhankelijke Ziekenfondsen en Verisure vertellen hoe belangrijk interne mobiliteit voor hen is, niet alleen om schaars talent te vinden, maar ook om collega’s en potentiële collega’s te tonen dat heel wat mogelijk is. Zo bouw je meteen ook een werkgeversreputatie en verhoog je de retentie.

Dat leerproces vertrekt inmiddels niet louter meer van competenties, zo leren we aan onze rondetafel over leervermogen, zeg maar het vermogen om die competenties te verwerven (p. 18). Hoe schep je de optimale context om zowel kersverse als doorwinterde medewerkers in de leermodus te brengen en te houden? “De beste manier om het leervermogen te ontwikkelen, is helpen om te leren leren: metaskills staan op nummer één,” zo luidt het daar.

Medewerkers krijgen op die manier kansen om, zoals Razia Arefi, te evolueren en uiteindelijk weer aan te knopen bij een droom.

Een droom dus voor iedereen die in hr werkt.