Privacyverklaring

“De procedure moet eenvoudiger”

10 juli 2023
Tekst
Lieven Desmet
Beeld
Joep Loop (Maes Recycling Group)

Maes Recycling Group gaat het personeelstekort tegen met asielzoekers. Dat loopt goed, al is de procedureslag een heuse kiezel in de schoen. Dat Duitsland net een soepelere wetgeving heeft aangenomen om arbeidsmigranten aan te werven, noemt hr-directeur Joep Loop “verstandig”.

Maes Containers, dat is de naam die bij iedereen op de lippen ligt. Officieel heet het bedrijf uit Tessenderlo Maes Recycling Group. De kernactiviteit van Maes is het verzamelen, ophalen en recycleren van zowat 650.000 ton afval per jaar. Ze zijn naar verluidt marktleider voor bouw- en sloopafval in België. De groep telt zo’n 350 werknemers, waarvan zowat de helft buitenlandse roots heeft. “We zijn dus wel gewend om met verschillende culturen om te gaan”, glimlacht hr-directeur Joep Loop.

Het werk is zwaar en vuil, iets waar veel Belgen de neus voor ophalen. Om het personeelstekort tegen te gaan, doet Maes sinds zowat anderhalf jaar een beroep op asielzoekers. “Personeel vinden voor functies als vrachtwagenchauffeur, kraanmachinist en afvalsorteerder is niet makkelijk”, zegt Joep Loop. Met de inzet van asielzoekers kan het bedrijf de blinde vlekken invullen. “En het werkt goed. Deze mensen zijn stipt en loyaal.”

Engels

Het bedrijf werkt daarvoor samen met het Limburgse hr-bureau Itzu, dat zowel de contacten legt met Fedasil, de federale instelling die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, als de complexe administratie opvolgt. Vandaag werken bij Maes Recycling Group ruim vijftig vluchtelingen. “Ze komen onder meer uit Afghanistan, Albanië en Iran”, aldus Joep Loop.

“Naast de motivatie is kennis van de Engelse taal wel belangrijk. Zowel spreken als begrijpen, want communicatie met collega’s is cruciaal.” En ook de achtergrond van asielzoekers is belangrijk. “Mensen die radicale geloofsovertuigingen hebben of weinig respect hebben voor bijvoorbeeld vrouwelijke leidinggevenden, kunnen we niet aanwerven.”

Ook moeten de mensen een opleidingstraject volgen, waarin de veiligheid centraal staat. “Dat is noodzakelijk, want je merkt dat ze uit een andere cultuur komen, waar dergelijke zaken totaal anders benaderd worden. Maar wie bijvoorbeeld aan een transportband staat, moet voorzichtig zijn. We hebben al eens een ongeval gehad.” De asielzoekers worden onder meer ingezet bij de verwerking van sloopafval. Dat gebeurt deels met kranen, maar restfracties moeten met de hand gesorteerd worden.

Marktconform

De asielzoekers zijn erg gemotiveerd, zegt Joep Loop. “Ze ontvangen een marktconform loon. Het pijnpunt is de evolutie van hun verblijfsvergunning. We hebben vluchtelingen die al meer dan een jaar bij ons werken, maar nog altijd geen uitzicht hebben op een oplossing voor hun dossier. We hebben ook al mensen gehad die na amper een maand moesten terugkeren naar hun land van herkomst, of overgeplaatst werden naar een ander asielcentrum in een andere provincie.” Joep Loop zucht: “Die hele procedure moet toch veel eenvoudiger kunnen.”

Duits voorbeeld

Bij Containers Maes werken ze met zowat veertig verschillende nationaliteiten. “We kiezen wel voor een goede mix, zodat er geen overhand is van een bevolkingsgroep. Maar het is wel de bedoeling om die mensen aan te werven en hen een toekomst te bieden. Na hun interimperiode krijgen ze een contract van onbepaalde duur, bij een gunstige evaluatie.”

Voor Joep Loop is het duidelijk een meerwaarde, zowel voor het bedrijf, de maatschappij als de asielzoeker zelf. Dat Duitsland soepelere regels heeft aangenomen om arbeidsmigratie toe te staan en zo zijn arbeidsmarkt draaiende wil houden, noemt Joep Loop verstandig. “In Vlaanderen staan een massa vacatures open, onze arbeidsmarkt kreunt onder het tekort aan personeel. Zo kan het toch niet verder.”