Privacyverklaring

Evi Renders: strategisch en operationeel hr combineren

8 april 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Evi Renders

Evi Renders startte drie maanden geleden als hr-manager bij Hybrid, een digitaal agentschap gespecialiseerd in performancemarketing. Het is haar eerste ervaring als hr-manager na jaren als consultant en advocaat. Hoe blikt ze terug op haar overstap en eerste 100 dagen aan boord? “Als interne hr-manager heb je meer impact dan als consultant bij de klant.”

Als advocaat werkte Evi Renders voortdurend met mensen, maar het juridische dossier stond centraal. Daarom verkoos ze over te stappen naar de wereld van hr, om met de humane kant van het verhaal aan de slag te gaan. Eerst als consultant bij klanten, en nu als vaste hr-manager bij Hybrid. Hybrid ondersteunt bedrijven in een digitale transformatie. Het is een groeiend bedrijf waar voor het eerst de functie als hr-manager is gecreëerd. Evi Renders vormt samen met twee aandeelhouders het driekoppige managementteam.

Vlakke organisatiestructuur

“We groeien, maar op een realistische wijze zonder onszelf voorbij te hollen”, vertelt ze. “Naast de aanwerving van gekwalificeerde nieuwe collega’s ligt de focus op retentie in een concurrentiële markt van performance marketeers. Daarnaast hervormen we het performancemanagementproces en creëren we loopbaanpaden om de groei van de medewerkers centraal te plaatsen.”

De bedrijfscultuur bij Hybrid kenmerkt zich door een ondernemend en ambitieus klimaat. “We denken strategisch en voeren die strategie ook uit. We staan met de twee voeten stevig op de grond.” De organisatiestructuur blijft voorlopig vlak. “Maar we willen wel op termijn marketeers laten doorgroeien, zonder evenwel een hiërarchische structuur te installeren”, spreekt Evi Renders de ambities van de scale-up uit.

Generatie Z

De gemiddelde leeftijd van werknemers bij Hybrid bedraagt 28 jaar. Evi Renders merkt het verschil in verwachtingen met Generatie Z. “Het is een mooie uitdaging om hen mee te krijgen in het verhaal. Ze staan met een specifieke ingesteldheid op de arbeidsmarkt. Ze hebben een ander beeld van de balans tussen werk en privé. Tegelijk voelen ze een sterke prestatiedruk. Ik tracht hen goed te begeleiden in hun zoektocht naar de beste invulling van de job.”

Als consultant kon Evi Renders observeren, analyseren en advies geven vanop een zekere afstand. Ze was een sparring partner voor het management zonder zelf beslissingen te hoeven nemen. “Nu mag ik volwaardig inklikken in de organisatie”, getuigt ze. De verwachting is dat ze hr trekt, terwijl ze een beroep kan doen op enkele sparring partners. Evi Renders werkt solo op hr, naast de externe ondersteuning van het sociaal secretariaat. Dat impliceert dat ze een strategische en operationele rol combineert. “Een ontzettend boeiende rol”, besluit ze.