Privacyverklaring

Respecteer het ritme van je carrière

29 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Véronique De Ridder

Véronique De Ridder is sinds januari de nieuwe hr-directeur van Campine, een onderneming die industrieel afval omzet in hoogwaardige materialen. Deze switch in haar carrière kwam op het juiste moment op haar pad. Haar carrièreadvies: “Wees geduldig, blijf jezelf bijscholen en luister goed naar je innerlijke stem.”

Bij haar vorige werkgever Vinci Energies Belgium werkte Véronique De Ridder gedurende meer dan acht jaar als hr- & communicatiemanager. Het was moeilijk om het bedrijf na zo’n lange episode te verlaten. Ze kreeg er tal van kansen om zich te ontplooien. Die geschiedenis herhaalt zich. “Wat ik bij Vinci Energies heb geleerd, kan ik bij Campine naar een hoger niveau tillen.”

Het verhaal van circulariteit en duurzaamheid past bij Véronique De Ridder. Ze koos bewust voor een bedrijf waar ze zich identificeert met de activiteiten en de waarden. “We hebben maar één planeet en daar moeten we zorg voor dragen.” Dat doen ze bij Campine op een rechttoe rechtaan: resultaatgericht, eenvoudig en met respect voor mens en milieu.

Op de brug van de boot

De grootste verandering voor Véronique De Ridder is het inhoudelijke karakter van de nieuwe job. Bij Vinci Energies was ze verantwoordelijk voor het ontwerp van de hr-strategie én de uitvoering ervan. Gevolg: je riskeert jezelf vast te rijden. Ze vergelijkt het hr-beleid in een bedrijf met de werkorganisatie van een schip: “Ik stond tegelijk beneden te sleutelen in de machinekamer en probeerde bovenaan de koers te bepalen op de brug.” In haar nieuwe team werkt ze samen met een ervaren team. De rollen tussen machinekamer en brug zijn evenwichtig verdeeld. De ervaring van het operationele werk dat ze mee uitvoerde bij Vinci Energies komt nu van pas. “Ik weet wat het is om die rol op te nemen en neem dat perspectief mee in mijn functie als hr-directeur.”

Bij Campine leidt Véronique De Ridder een goed geëquipeerd team met onder meer een hr- & talentmanager en experts op vlak van payroll, communicatie en opleiding. Naast hr zit communicatie ook in de scope van de functie. “We beschikken over verschillende tools om te communiceren naar onze bedienden en arbeiders.” Campine is een middelgrote onderneming in de Kempen met 220 werknemers en 60 in Frankrijk, verspreid over twee geografisch verspreide sites. “We werken aan een uniforme culturele identiteit voor de groep, de vestigingen in Frankijk inbegrepen.”

Verzuimgesprekken voor leidinggevenden

Véronique De Ridder maakte tijdens haar eerste drie maanden een SWOT-analyse. Ze vroeg inbreng van de directie, het hr-team en de operaties. Ze ontwikkelde een actieplan met zowel quick wins als doelstellingen op middellange termijn. Uit haar analyse komt onder meer de behoefte aan ondersteuning op vlak van leiderschap. Samen met de directie zal ze een visie op leiderschap bij Campine ontwikkelen. Een eerste concrete actie is een opleiding verzuimgesprekken voor leidinggevenden.

Ze beschouwt zichzelf als een laatbloeier op vlak van haar carrière en bekijkt dit op een dankbare en waardevolle manier. “Zolang de kinderen klein waren, stond de loopbaanontwikkeling niet op de eerste plaats. De ambitie bleef kriebelen. Mijn advies? Je moet geduldig zijn en blijven investeren in jezelf. Respecteer je ritme, doe niets overhaast. Bij elke stap leer je iets nieuws en dat neem je mee. Deze nieuwe job zou ik niet hebben aangenomen als de vorige etappe niet was afgewerkt. Heb voldoende zelfvertrouwen, reken op je maturiteit en luister naar je innerlijke stem: met voldoende inzet, initiatief en geduld komt de juiste volgende carrièrestap wel op je pad.”