Privacyverklaring

‘Fiets is efficiëntste vervoersmiddel’

15 april 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Will Butler-Adams

Will Butler Adams, ceo van fietsenproducent Brompton, is een van de sprekers op Mobility Tomorrow. Hij pleit voor een alternatieve mobiliteit waarbij de auto niet langer koning is. De fiets verhoogt de werknemerstevredenheid en het engagement. “Maar er is meer nodig dan alleen maar het fietsgebruik stimiuleren. We moeten ook architecten en stadsplanners erbij betrekken.”

De roep naar alternatieve mobiliteitsoplossingen wordt steeds luider door de impact die het traditionele transport op het milieu heeft en de druk op de stedelijke infrastructuur. Will Butler-Adams, ceo van Brompton dat bekendstaat om zijn iconische opvouwbare fietsen, is een van de voorvechters.

Hij pleit voor milieuvriendelijkere en efficiëntere transportopties en gelooft dat fietsen hierbij een belangrijke rol kunnen spelen. “We moeten afstappen van het idee dat auto’s het antwoord zijn op al onze transportbehoeften. Het gaat er niet om dat je iets moet opgeven. Ik ben geen purist en ben ook niet tegen de auto – voor sommige afstanden kun je niet zonder – maar in de stad is er geen plaats voor. De auto brengt alleen maar luchtvervuiling, verkeerscongestie en ruimtegebrek met zich mee. De fiets is het efficiëntste vervoermiddel dat ooit is uitgevonden.”

Welzijn medewerkers

Het is geen verrassende uitspraak voor de ceo van een fietsenproducent, maar Will Butler- Adams kijkt verder. Op de werkvloer bijvoorbeeld heeft het stimuleren van lichaamsbeweging heel wat positieve effecten op de medewerkers. “Die impact is al meermaals bewezen”, zegt hij. “Fietsen of lichaamsbeweging heeft een goede invloed op de gezondheid van de medewerkers, wat leidt tot minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes en het vermindert het ziekteverzuim. Daarnaast stimuleert het fietsen ook het gevoel dat je deel uitmaakt van de natuur. Je leert je stad kennen en je gaat met mensen om in plaats van in een metalen doos te zitten. Wanneer je op de fiets zit, praat je met mensen bij het stoplicht en voel je je een deel van de gemeenschap.”

En hij geeft het goede voorbeeld, ook al woont hij bijna 50 kilometer van zijn werk. “Ik fiets die afstand niet, maar neem het openbaar vervoer of de auto en haal mijn fiets voor de laatste kilometers boven, ook al is het donker, koud en nat. Dat houdt me gezond. Ik gebruik de fiets omdat het handig is, ik me er goed bij voel en het me sneller ergens brengt.”

Mentaliteitsverandering voor gebruik fiets

Het stimuleren van fietsgebruik is niet alleen gunstig voor individuen, maar ook voor de samenleving als geheel. Hij hoopt dat er een mentaliteitsverandering op gang komt, zodat de steden leefbaarder worden. “Als merk geven we al vijftig jaar om hoe mensen in steden leven, hoe we onze steden ontwerpen. Het gaat niet alleen om de fiets. Je moet ook een samenleving creëren waarin ouders vertrouwen hebben om hun kinderen veilig te laten fietsen. Dit eenvoudige vervoersmiddel moet serieus worden genomen door politici, burgemeesters en de maatschappij als geheel.”

Will Butler-Adams promoot niet alleen fietsen, maar ook gedeelde mobiliteitsdiensten en slimme stadsplanning. Het is aan de fietsenproducenten, architecten, ouders, leraars, dokters om te zeggen wat goed is voor de samenleving en dat op verschillende manieren verwoorden. “Door dat met een consistente stem te doen, bouwen we een momentum om van steden prachtige, gezonde plekken te maken om in te leven.”

Will Butler-Adams is keynote spreker op het congres Mobility Tomorrow op 16 mei in Brussel. Hij deelt zijn inzichten over duurzaam woon-werk verkeer en hoe bedrijven zich aanpassen aan de nieuwste trends in mobiliteit.