Privacyverklaring

Zes op de tien bedienden krijgt maaltijdcheques

28 maart 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Matthias Debruyckere

Onze winkelkar blijft erg duur. Steeds meer kmo-werkgevers proberen hun werknemers hierin te ondersteunen. Zo zijn maaltijdcheques populairder dan ooit.

Meer dan zes op de tien bedienden ontving maaltijdcheques in 2023. Een record, zo blijkt uit een onderzoek van hr-dienstengroep Liantis bij meer dan 230.000 personen. Ook het aantal arbeiders dat maaltijdcheques ontvangt, blijft toenemen: in 2023 ging het om 47,57 procent.

Stijgende cijfers

In 2023 ontving 55,37 procent van alle vaste kmo-werknemers maaltijdcheques. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van vorige jaren. Zo ging het in 2021 nog om 47,22 procent.

Het aandeel is het grootst bij de bedienden. Daar kreeg 63,44 procent maaltijdcheques toegekend in 2023. In 2021 ging het nog om 53,92 procent. Bij arbeiders ligt het aandeel steevast een stuk lager. Bij hen kreeg iets minder dan de helft (47,57 procent) maaltijdcheques in 2023. Ter vergelijking: in 2021 ging het nog om 40,9 procent.

Opmars maaltijdcheque bij arbeiders

“Of een werknemer maaltijdcheques krijgt, wordt bepaald door een collectieve arbeidsovereenkomst of een ondernemings-cao en door een individuele overeenkomst. Als maaltijdcheques niet opgenomen zijn in de cao en er in de onderneming doorgaans geen ondernemings-cao’s gesloten worden, kan de werkgever op eigen houtje maaltijdcheques introduceren in zijn onderneming én het bedrag bepalen”, verduidelijkt Matthias Debruyckere van Liantis.

Toch zijn er minder arbeiders die maaltijdcheques gebruiken. Vanwaar het verschil tussen bedienden en arbeiders? “Dat komt grotendeels voort uit de gewoonte om arbeiders volgens het barema te betalen. Bij de verloning van bedienden hebben alternatieve voordelen altijd al een grotere rol gespeeld. Maar bij arbeiders zijn ze ook in opmars.”

Broekzak-vestzakoperatie

Een maaltijdcheque bestaat steeds uit een werkgevers- en een werknemersdeel. “De werkgever betaalt het werkgeversdeel, maar hoeft daar geen RSZ-bijdragen op te betalen. Anderzijds betaalt ook de medewerker een medewerkersbijdrage. Dat bedrag wordt afgetrokken van het nettoloon: een broekzak-vestzakoperatie dus”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis.

“Het grote voordeel voor de werknemers is dat ze op de maaltijdcheque geen sociale bijdragen of belastingen moeten betalen. Bruto is dus gelijk aan netto. Belangrijk: je krijgt de maaltijdcheque alleen voor een gewerkte dag. Ziekte, verlof, tijdelijke werkloosheidsdagen, klein verlet … tellen niet mee.”

Aanhoudende populariteit

Dat maaltijdcheques vaker ingezet worden, verwondert Matthias Debruyckere niet: “Door de inflatie is de loonkost de laatste jaren spectaculair toegenomen. Wie nog niet heeft nagedacht over alternatieve verloning, doet dat nu eerder wel. Dat het heel eenvoudig is om maaltijdcheques in te voeren, versterkt de populariteit bij werkgevers. Ten slotte brengt het de werknemer doorgaans meer op dan een brutoloonsverhoging.”

De voordelen van de maaltijdcheque blijven overtuigen en slaan zelfs over op andere sectoren. Sinds dit jaar hebben ook federale ambtenaren recht op maaltijdcheques. Zo kwamen er ruim 65.000 extra gebruikers bij in januari 2024.