Privacyverklaring

Mobiliteitsbudget voor … de hypotheek

15 mei 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Audrey Stampaert en Bart Van den Bussche (© PwC)

PwC werkt sinds mei 2023 samen met Mbrella om klanten te begeleiden in een transitie naar een diverser en duurzamer mobiliteitsaanbod voor werknemers.

Mbrella is een Brusselse start-up die een digitaal hr-platform aanbiedt waarmee zowel kmo’s als grotere bedrijven flexibele mobiliteitsplannen kunnen voorstellen aan hun werknemers. Dankzij het platform gaat dat plan niet gepaard met extra administratie of kosten, zo stellen PwC en Mbrella.

PwC legt zijn fiscale en juridische expertise in de weegschaal. “Mbrella kan zich toespitsen op de verdere ontwikkeling en uitbouw van hun platform", aldus Bart Van den Bussche, director PwC, en Audrey Stampaert, mede-oprichter van Mbrella.

Werknemers sleutelen zelf aan mobiliteitsplan

Sinds de lancering van Mbrella in 2021 telt het platform al 250 Belgische bedrijven en 12.500 gebruikers. Nadat de hr-medewerker een mobiliteitsbudget en eventueel ook mobiliteitsvoordelen heeft toegekend aan de medewerker, kan de medewerker zelf aan de slag.

Een bedrijfswagen wordt eenvoudig ingeruild voor onder meer een abonnement op het openbaar vervoer, een virtuele mobiliteitskaart voor alle mobiele diensten, een vergoeding voor woon- werkverkeer of een allocatie voor thuiswerk. Medewerkers kiezen er zelf voor om het mobiliteitsbudget in te zetten om huishuur te betalen of een hypothecaire lening af te lossen.

Rechtstreekse verrekening op loonstrook

Hr heeft er geen extra werk of administratie aan. Als een werknemer bijvoorbeeld een bedrijfswagen inruilt voor alternatieve mobiliteit, zoals een taxi en deelstep, komt de factuur binnen bij het bedrijf.

Dankzij de samenwerking met de sociale secretariaten verrekent het platform de mobiliteitsvoordelen van de werknemer meteen op de salarisstrook, zonder tussenkomst van de hr-verantwoordelijke. Wel behoudt de hr-medewerker een constant zicht op het mobiliteitsbudget en kan de hr-dienst onkosten en het traject voor woon-werkverkeer goedkeuren of weigeren.

67% van mobiliteitsbudget naar aflossing hypothecaire lening of huishuur

Sinds 1 maart bestaat het mobiliteitsbudget vier jaar en Mbrella ziet enkele opvallende verschuivingen in het gebruik ervan. De bedrijfswagen wordt het vaakst ingeruild voor

  • het openbaar vervoer (18%),
  • carsharing of ride-hailing (18%),
  • steps en scooters (17%) of
  • een taxi (16%).

Maar gebruikers spenderen het mobiliteitsbudget ook steeds vaker aan de afbetaling van een hypothecaire lening. In 2021 spendeerden gebruikers nog maar 7% van het mobiliteitsbudget aan de afbetaling van een hypothecaire lening, in 2022 was dat al 26%.

Ook kiezen meer gebruikers voor de aflossing van hun huishuur via het mobiliteitsbudget. Respectievelijk gaat het om 37% van het mobiliteitsbudget in 2021 tegenover 41% in 2022.

Dat betekent dat in totaal 67% van het mobiliteitsbudget wordt gespendeerd aan huisvesting.