Privacyverklaring

Benoem de olifant in de kamer

24 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Bart Buyst

Bart Buyst, chief human resources officer bij La Lorraine Bakery Group, schreef vanuit zijn jarenlange hr- en leiderschapservaring het boek “In het hoofd van de leider”. Hij beoogt zelfreflectie en een transformatieproces bij de leiders die het boek lezen.

De aanleiding voor het boek situeert Bart Buyst bij het disfunctionele gedrag dat hij opmerkte bij de leiders tijdens zijn loopbaan. Hij baseert zich op wat hij zelf “zijn observaties in de coulissen van het managementtheater” noemt. Niettegenstaande hij wereldwijd in diverse organisaties werkte met brede culturele verschillen, merkt hij dat leiders kampen met universele worstelingen. Ze lopen in de zoektocht naar resultaat dikwijls vast met hun team in een complexe organisatiestructuur. Vanuit zijn hr-rol hield hij hen een spiegel voor. “Toen ik het boek schreef, had ik concrete personen in gedachten.”

Op basis van diepgaande gesprekken bracht Bart Buyst de drijfveren van de leiders in kaart. Wat triggert hen in hun denken en doen? Zijn vaststelling: er leven talrijke onvervulde behoeften en frustraties die een bron van energie of ergernis vormen voor hun gedrag als leider.

Ongefilterd

Het is een herkenbaar boek voor iedereen die leiding neemt. Maar Bart Buyst waarschuwt: “De boodschap kan hier en daar hard overkomen. Ik neem geen blad voor de mond.” In het boek roept hij op tot de ontwikkeling van transformatiebeloftes. Zo’n transformatieproces pak je best niet individueel aan. “Kies iemand kritisch die jou goed kent. Anderen zien jou scherper dan jezelf, ongefilterd, wars van jouw ankers en paradigma’s.” Daarom poneert Bart Buyst dat zelfinzicht de facto een illusie is.

Leiderschapshift maken

Bart Buyst lanceert geen nieuw model op leiderschap. “Leiderschap is contextspecifiek”. Hij beoogt wel leiderschapstransformatie: je kunt maar beter worden als leider wanneer je de shift maakt van transactionele verantwoordelijkheden naar datgene wat je werkelijk achterlaat voor het goed functioneren van het team en de organisatie. Echt impactvol zijn als leider. Niet je eigenbelang vooropstellen, maar dat van je mensen. “Er bestaat geen rolbeschrijving van een senior leider. Je hebt alle vrijheid om die rol zelf in te vullen.”

In het executive team waarvan Bart deel uitmaakt, deelt hij nederig zijn opinie aan de andere leiders. Hij durft de knuppel in het hoenderhok te gooien. “Leiders sparen elkaar te veel aan de top. Want ze hebben elkaar nodig. Terwijl als je voelt dat het wringt, je dat ook hoort te benoemen.” Zijn advies: benoem de olifant in de kamer, op een gepolijste manier. Het mag af en toe schuren. Dat is ook de rol van hr: een geweten schoppen, eerst bij jezelf, daarna bij de anderen.

Bart Buyst. In het hoofd van de leider.

Uitgeverij Ertsberg.

ISBN: 9789464750393

Verschijningsdatum: 31 oktober 2023

Aantal pagina's: 312