Privacyverklaring

Twee kapiteins, één koers

24 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Nathalie Dolmans

Geert Moerman en Hilde Schuddinck delen sinds 1 januari de stoel van ceo bij Voka Oost-Vlaanderen. Een belangrijke voorwaarde voor het succes van gedeeld leiderschap? “Doe het alleen in een organisatie met een open en collegiale cultuur.”

Hilde Schuddinck maakte al deel uit van het directieteam van Voka Oost-Vlaanderen. In die zin was ze geen onbekende voor Geert Moerman, die voordien solo de ceo-rol op zich nam. “Hilde is complementair aan mij, het voelde als een natuurlijke evolutie”, aldus Geert Moerman. Er is complementariteit in competenties op strategisch niveau. Het duo vult elkaar in de verschillen aan. “Maar je moet ook voldoende gelijk zijn, anders werkt het niet”, merkt hij op. “Onze start- en eindpunten in een werkproces zijn dezelfde, de weg ertussen kleuren we zelf in.”

Vlakke organisatiestructuur

Dat twee ceo’s een dure formule vormt voor een organisatie, betwist Geert Moerman. “Integendeel, het stelt ons in staat om de vlakke organisatiestructuur te behouden in plaats van een extra managementlaag te moeten invoegen.” De vlakke organisatiestructuur van de ledenorganisatie maakte dat er voorheen maar liefst achttien rapporteringslijnen naar Geert Moerman liepen. Dat veroorzaakte een flessenhals op vlak van bereikbaarheid en beschikbaarheid. Een verdeling van de rapporteringslijnen over twee ceo’s zorgt voor zuurstof én de uitsparing van een bijkomend echelon aan leidinggevenden.

Besluitvorming

De snelheid van besluitvorming is in zeer lichte mate vertraagd door het bijkomende afstemmingsmoment, maar de kwaliteit van beslissen ligt allicht hoger. “Een dubbelcheck biedt meerwaarde. Met meer dan tien jaar ervaring op de teller als ceo, bestond er een risico op vooringenomenheid omdat ik bepaalde situaties al eerder tegenkwam. We zijn geen autocratische organisatie. Samen met de raad van bestuur kwamen we tot een charter over besluitvorming. Ieder heeft zijn of haar verantwoordelijkheden, maar er vindt altijd een collegiale consultatie plaats”, aldus Geert Moerman.

Drie voorwaarden

Hij besluit met drie voorwaarden die moeten vervuld zijn om van gedeeld leiderschap aan de top een succes te maken:

1. Gedeeld leiderschap functioneert alleen succesvol wanneer een open en collegiale cultuur leeft in de organisatie. Het moet resoneren aan de top wat er elders geschiedt, en omgekeerd. Het vereist een bedrijfscultuur die veel input toelaat van medewerkers, klanten en belanghebbenden.

2. Persoonlijke complementariteit. Een tandem aan de top: je moet er als ceo persoonlijk voor kiezen. Het mag geen opgelegde keuze zijn, door bijvoorbeeld de raad van bestuur. Dat impliceert dat je de toekomstige co-ceo al voordien kent, als lid van het directieteam, of als een familielid in een familiebedrijf, of als medeoprichter van een start-up.

3. De ultieme tip is open communiceren. Dagelijks contact is nodig. Geert Moerman en Hilde Schuddinck houden eennmaal per maand een zogenoemde “vacuüm meeting”, zonder agenda, op een externe locatie zoals een restaurant, om de samenwerking door te spreken en waar ze het achterste van de tong laten zien.