Privacyverklaring

Uitzendsector verlaagt de selectiedrempel met WorkID

30 oktober 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Startup Stock Photos - pexels

De uitzendsector lanceert het WorkID-platform. WorkID is een universeel en neutraal paspoort naar een job. Kandidaten kunnen relevante persoonlijke gegevens ter beschikking stellen aan de uitzendbureaus die ze zelf selecteren.

De uitzendsector heeft de ambitie om het systeem ook toegankelijk te maken in andere sectoren en om ook overheidsdata te ontsluiten.

Hoe WorkID werkt

Een kandidaat geeft eenmaal zijn persoonsgegevens in en kan deze vervolgens delen met verschillende uitzendkantoren. De kandidaat zelf blijft eigenaar van de data en bepaalt met wie de gegevens gedeeld worden. Hij kan zijn persoonsgegevens ongelimiteerd aanpassen en aanvullen. Voor de kandidaat betekent werken met WorkID

  • gemakkelijker solliciteren,
  • minder administratie,
  • alle informatie op één plaats en
  • minder kans op fouten.

"Onze ambitie met WorkID is duidelijk. Ik vat het samen in twee kernwoorden: snelheid en toegankelijkheid", zegt Rika Coppens, voorzitter van de commissie Uitzendarbeid bij Federgon en ceo van House of HR. "Het WorkID-platform is centraal toegankelijk en neutraal."

WorkID werkt met persoonlijke data. Er is dan ook een uitgebreide testperiode voorafgegaan aan de lancering. De uitzendsector werkt hier samen met onder meer PIXID als softwareontwikkelaar en Doccle als technologiepartner. Inloggen kan via Itsme, voor maximale veiligheid.

Ook overheidsdata

De sector wil zo snel mogelijk nauwer samenwerken met diverse sociale secretariaten en overheden. Het is de ambitie om via het platform ook overheidsdata te ontsluiten, zodat iedereen die werkt, toegang heeft tot persoonlijke werkgerelateerde informatie, handig samen op één plaats.

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ziet hier alvast een steun bij zijn streven naar een hogere werkzaamheidsgraad, doordat het de zoektocht naar werk gemakkelijker maakt. “Het WorkID-initiatief om over de uitzendsector heen gegevens te delen en dit met inachtneming van de strenge wetgeving inzake privacy, kunnen we dus alleen maar toejuichen. We geloven in het potentieel", aldus Alexander De Croo.

Federgon pioniert opnieuw

"Opnieuw zijn we als sector pionier en daar zijn we bijzonder trots op", zegt Ann Cattelain, ceo van Federgon. "De uitzendsector was de eerste om de elektronische maaltijdcheque in te voeren. We waren de eerste om te werken met elektronische arbeidscontracten. WorkID is een volgende logische stap. We zijn trots dat al bij de aanvang van het project zestig procent van de markt overtuigd is van de meerwaarde van WorkID. Uiteraard zal dit platform verder evolueren. We hopen dit platform in de nabije toekomst ook te kunnen aanbieden aan andere sectoren", alsnog Ann Cattelain.