Privacyverklaring

‘Workation? Vooral medewerkers met familie in het buitenland doen dat.’

24 augustus 2022
Tekst
Alieke Ingerman
Beeld
Foto door Ono Kosuki Pexels

Paula’s Choice Skincare implementeerde een maximum van drie weken werken op afstand, zo getuigt Sandra Voskuilen. “Vooral medewerkers met familie in het buitenland maken hier gebruik van.”

Sandra Voskuilen is Director HR Europe bij Paula’s Choice Skincare, een skincare company met 110 medewerkers die vooral online verkoopt. “Wij zijn bij een aantal selectieve retailers en marketplaces verkrijgbaar, maar met name verkopen wij via onze eigen website.”

Remote werken

Sandra Voskuilen is genuanceerd in haar inschatting van werken op afstand: “Het heeft voordelen, maar ook nadelen. Ik geloof sterk in de persoonlijke connectie tussen mensen. En ik geloof dat een bedrijf beter werkt als je elkaar ook persoonlijk beter leert kennen. Hiervoor is een regelmatige persoonlijke interactie cruciaal. Daarbij is de dynamiek in teams online echt heel anders dan op het moment dat ze samen zijn.”

En workations?

Voor Sandra is het grootste voordeel van een workation dat collega’s even uit de eigen omgeving zijn. “Zelf heb ik één keer een workation gedaan en voor mij was het echt een straf om de hele dag met een headset op achter je laptop te zitten in meetings. Ik denk echt dat dit functieafhankelijke voor- en nadelen geeft. Ik zie ook wel als voordeel dat de collega’s die familie in het buitenland hebben, de workation kunnen combineren met een bezoek aan familie en vrienden. Vaak gaan zij terug naar een plek waar zij zijn opgegroeid.”

Uitdagingen

Maar Sandra Voskuil ziet risico’s: “Het grootste risico is fiscaal, als iemand langere tijd in een ander land werkt, kan de fiscus hier moeilijk over doen. Dat moet je dus altijd goed in de gaten houden. Daarbij zijn er ook risico’s voor het ziek worden tijdens een workation. Hoe ga je hier als werkgever mee om? Welke kosten vergoed je bijvoorbeeld als iemand weer naar huis vervoerd moet worden? Het zijn uitdagingen waar je over na moet denken met elkaar.”

Over de auteur van deze tekst: Alieke Ingerman is eventmanager en adviseert over o.m. workations.