Privacyverklaring

Wat de vrijwilligers in de vaccinatiecentra bezielde

26 augustus 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Wat vond u van uw ervaring in het vaccinatiecentrum? Ik vond ze alvast aangenaam en velen hadden dezelfde ervaring. Welnu, veel van de vrijwilligers die ons daar begeleidden, waren al even tevreden.

De vaccinaties gingen niet alleen snel en efficiënt, het gebeurde ook nog eens in een ontspannen sfeer. Nochtans had het gezien de ernst van de situatie, ook een stresserende of een formele bedoening kunnen zijn. Niets van dat alles. En toen begin augustus een paar vaccinatiecentra gesloten werden doordat ze niet meer nodig bleken, vonden heel wat vrijwilligers dat heel jammer. “Ik had hier het gevoel deel uit te maken van een groter geheel,” zo getuigde een vrijwilligster. “Ik zal de mensen hier missen,” zo getuigde een vrijwilligster voor de vrt-camera’s.

Stel u voor dat we het dna van dat concept zouden kunnen kruisen met dat van onze organisaties. Misschien vindt u een paar inspirerende voorzetten in de studie Vrijwilligers heel tevreden over hun inzet.

Die gaat onder meer op zoek naar de redenen van de hoge tevredenheid? Het bovengenoemd onderzoek stelde vast dat de tevredenheid in sterke mate gedreven is door de vervulling van motieven die vrijwilligers belangrijk vinden (Trautwein et al., 2020). De belangrijkste

  • het werk gaf de meerderheid van de vrijwilligers veel voldoening gaf (75%).;
  • ze voelden veel waardering voor het werk dat ze deden (73%);
  • ze beschouwden hun bijdrage als belangrijk (67%)
  • ze hadden het gevoel een verschil te maken (60%) .

Bovenstaande verklaringen wijzen op de mogelijke manieren waarop vrijwilligerswerk kan helpen om met de crisissituatie om te gaan. Via het vrijwilligerswerk kon men, naast anderen, ook zichzelf helpen door een verhoogde zelfwaardering en het gevoel zelf ook iets te betekenen hebben.

Lesley Hustinx, Sam Gorleer, Vlaanderen Helpt. Een onderzoek naar crisisvrijwilligerswerk in Vlaanderen tijdens de Covid-19 pandemie