Privacyverklaring

Waarom Wilmès toch maar weer een powerpoint moet maken

7 mei 2020
Tekst
Ralf Caers

Dezer dagen krijgt u als belastingbetaler ongetwijfeld waar voor uw geld. De notoire leden van de veiligheidsraad moesten vandaag vroeger dan gewoonlijk uit de veren. Niet omdat ze meer knopen moeten doorhakken. Het is de communicatie van de beslissingen die beter moet.

Vorige keer hoopte verenigd Vlaanderen op duidelijkheid en perspectief, liefst nog wat charismatisch gebracht. “Zoals Macron,” riep de een. Een ander dacht aan Rutte. Sommigen droomden zelfs van een vleugje Steve Jobs of een subtiele toets Obama. Maar we kregen met uren vertraging een asynchrone powerpoint en een tekst gedebiteerd in gebrekkig Nederlands. Volgens onderzoek dat recent in De Standaard staat, heeft die sfeerloze communicatie ons vertrouwen in de overheid geschaad en dat hypothekeert dan weer de naleving van de coronamaatregelen.

Anderzijds staat ons verleden bol van de charismatische leiders; sommigen waanzinnig ongewoon en anderen ongewoon waanzinnig. Verkijk u dus niet op het charisma waarmee een boodschap overgoten wordt. Als u vanavond op een Hollywoodiaanse manier te horen krijgt dat u best binnen het uur ontsmettingsmiddel drinkt om tegen corona beschermd te zijn, dan heeft u de perfecte cocktail van duidelijkheid, perspectief en charisma. En de dodelijkste. Uw kans om ziek te worden door het coronavirus wordt sterk bepaald door de mate waarin u de coronamaatregelen blijft naleven. Laat die kans dus alsjeblief niet verhogen door wat u straks op tv ziet.

Onderzoek toont aan dat mensen die over een lange periode goed samenwerkten in een team, eerder focusten op de inhoud van wat er gezegd werd, dan op de manier waarop het werd verwoord. Het is niet meteen duidelijk hoe het causaal verband ligt. Misschien vergeef jij je teamleden meer als je ze beter kent, maar het is even goed mogelijk dat de focus op de inhoud ervoor zorgt dat je langer met elkaar kunt samenwerken. We zijn dus pas echt respectabel als we alle ruis rond de boodschap kunnen uitzuiveren en goed analyseren wat men ons vertelt. Hoe langer we blijven stilstaan bij de schoonheid van een schilderij, hoe langer het duurt voor we doorhebben dat het scheef hangt.

Het is dus belangrijk voor uw mentale gezondheid om u bij de volgende boodschap los te maken van uw verwachtingen. Focus u deze keer op de inhoud van de boodschap. Neem een foto van de slides en bespreek de inhoud ervan met uw dierbaren tot er weer een nieuwe slide verschijnt. Want daarin zit de echte meerwaarde. Daar kunt nog eens mee testen hoe goed uw mentale hygiëne is.

Dus ja, u krijgt volgende keer ongetwijfeld waar voor uw geld. Maar in een andere vorm dan u denkt.

In ‘Het Kleiner Geheel’ fileert Ralf Caers de actualiteit en zoekt hij uit wat we van het wereldtoneel moeten onthouden om ons eigen leven en werk beter te maken. Deze week: De veiligheidsraad. Ralf is professor HRM aan de KULeuven, gastprofessor HRM aan de Ehsal Management School en de Universiteit Hasselt en zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento.

Werkbaar werken met Ralf Caers