Privacyverklaring

Vlaams Opleidingsverlof: voorlopig weinig verschil met het vorige systeem

31 augustus 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Het Vlaamse Opleidingsverlof (VOV), de opvolger van het betaald educatief verlof, gaat in september zijn tweede jaargang in. In het eerste jaar maakte 1 op 61 werknemers in de privésector er gebruik van.

Een en ander blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. In september/oktober starten niet alleen de opleidingen voor leerplichtigen en studenten. Ook veel opleidingen voor wie al werkt maar zich wil bij- of omscholen, starten in die periode. Het afgelopen schooljaar (2019-2020), maakte 1,7 % van de werknemers uit de private sector – of 1 werknemer op 61 – het Vlaams opleidingsverlof. Gemiddeld ging het over 53 uur per werknemer. Dat is gemiddeld 2 uur meer dan vorig jaar.

(Nog) geen VOV-effect, (nog) geen corona-effect

Sedert 2019 vervangt het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) het vroegere betaald educatief verlof. Ondanks de lagere instapdrempel ziet Annelies Bries (juridisch adviseur Acerta) geen impact op de populariteit van dit bijzondere verlofstelsel. “Ook een mogelijke impact van corona was er voor 2019-2020 nog niet echt, omdat de pandemie pas in maart toesloeg. Het schooljaar zat dan al in zijn laatste fase. Wat de impact voor het jaar 2020-2021 zal zijn, valt nog af te wachten. Social distancing, online lessen en de onzekere economische realiteit kunnen de populariteit van het opleidingsverlof zowel positief als negatief beïnvloeden.”

Vlaams opleidingsverlof populairst bij vrouwen tussen 20 en 30

De werknemers uit de privésector die gebruik maken van het Vlaams opleidingsverlof zijn in alle leeftijdsgroepen te vinden. Ook het verschil tussen mannen en vrouwen is verwaarloosbaar. De meesten zijn tussen 20 en c29 jaar en het gaat gaat vooral om vrouwen. “Op 1000 vrouwen tussen 20 en 30 jaar zijn er 28 met betaald educatief verlof, of 1 op 36. Ook opmerkelijk: de 60+’ers blijven vertegenwoordigd in de cijfers over het opleidingsverlof: voor elke vier 20-29-jarigen in een opleiding is er ook één 60+’er.”

Voor en na corona?

De coronacrisis zal gevolgen hebben voor het Vlaams opleidingsverlof. Of alle lessen zullen kunnen doorgaan, blijft nog heel onzeker. Ook wat de gevolgen zullen zijn voor de toepassing van het Vlaams Opleidingsverlof per type opleiding blijft onduidelijk. Annelies Bries: “ Als werknemers het opleidingsverlof al ingepland hebben, kan het uiteraard doorgaan, bijvoorbeeld om te studeren of lessen online te volgen. Als het VOV nog niet ingepland is en als het gaat om opleidingen waarvoor aanwezigheid in de les vereist is, kunnen werknemers nog geen VOV genieten. Ze zullen het Vlaams Opleidingsverlof in dat geval pas opnemen als de opleiding voortgezet wordt. Een werkgever mag het Vlaams opleidingsverlof ook opschorten en later toekennen als de werkorganisatie dat vereist.”

In principe kan VOV niet gecombineerd worden met tijdelijke werkloosheid. “Voor dezelfde uren op één dag kan geen VOV én tijdelijke werkloosheid ingegeven worden,” aldus Annelies Bries.