Privacyverklaring

HRupdate 9 mei: Sereniteit over arbeidsmigratie en inclusie

8 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden

Arbeidsmigratie om de talentschaarste gedeeltelijk op te lossen, ligt op de tafel van menig hr-manager. Beatriz Petro van Enhesa kiest voor een lichtjes ander model. Enhesa opteert voor Portugal als talentenmarkt, maar laat de medewerkers op afstand werken. Dat vergt een aangepast leiderschap. En een sterke focus op inclusie. Want iedereen hoort erbij en is gealigneerd met de bedrijfscultuur. Zelfs met een virtuele brug van tweeduizend kilometer tussen Brussel en Lissabon.

Echte inclusie realiseren, is geen sinecure. Rekruteringsmanagers hebben inmiddels de sleutel naar een diverse kandidatenmarkt gevonden. Maar diversiteit en inclusie zijn twee verschillende kwesties. Kathleen Vangronsvelt onderzoekt wat hr-professionals en leidinggevenden kunnen doen om de diversiteit aan nieuwe medewerkers aan boord te houden en het personeelsverloop te beperken.

Op het verkiezingsdebat van Acerta voor ondernemers en hr-professionals blijkt arbeidsmigratie om gericht vacatures in te vullen een gevoelig onderwerp. Het is een geladen thema dat gemakkelijk vonken genereert. Kan er wat meer sereniteit en objectiviteit in het debat komen?

Breinrust leidt overigens naar meer sereniteit. Dokter Inge Declerq heeft over breinrust een nieuw boek geschreven. Een idee voor het verlengde weekend? Misschien reflecteert u op maandag heel nuchter over arbeidsmigratie en inclusie.

Onze inspiratie