Privacyverklaring

Het team van Edith Hamelryckx, hr-directeur Milcobel

7 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Koen Fasseur

Edith Hamelryckx startte in mei 2023 als nieuwe hr-directeur bij Milcobel. Na een carrière in de chemische en farmaceutische sector kwam ze in de zuivelindustrie terecht. “In de coöperatie staat verbinden centraal.”

In welke activiteiten is Milcobel actief?
Edith Hamelryckx: “Milcobel is een grote speler in de zuivelindustrie en telt vier bedrijfseenheden: een fabriek voor zogenoemde premium ingrediënten zoals mozzarella of melkpoeder, één voor consumentenproducten zoals geraffineerde kazen, één voor de productie van een ijsassortiment en tenslotte Milk & Farms, onze coöperatieve tak. De interne afdelingen zoals financiën, hr, IT, communicatie, legal, aankoop en veiligheid ondersteunen die vier bedrijfseenheden. In totaal telt Milcobel ruim 1.800 medewerkers. Wat Milcobel uniek maakt? We zijn een coöperatie. De landbouwers die de melk produceren, zijn tegelijk grondstofleveranciers en aandeelhouders van het bedrijf én zij worden vertegenwoordigd in de coöperatieraad, de raad van bestuur en de algemene vergadering. De bedoeling is de prijs van de melk te maximaliseren, terwijl de concurrentie op de wereldmarkt hoog is en de restrictieve normen voor landbouwbedrijven toenemen.”

Hoe blijft u voldoende betrokken bij de kernactiviteiten van Milcobel?
Edith Hamelryckx:
“Ik stem de hr-processen zoveel mogelijk af op de noden van de productie. Ter illustratie: tijdens mijn eerste maanden hier was ik een nacht co-chauffeur van een vrachtwagenbestuurder die de melk ophaalt op de boerderijen. De ophalers hebben een fijne band met de boeren. Dat is een vorm van verbinding die we belangrijk vinden in een coöperatie. Verder probeer ik de productiesites zo vaak mogelijk te bezoeken. Ik wil de mensen en de producten leren kennen.”

Hoe ziet het hr-team van Milcobel er uit?
Edith Hamelryckx
: “We zijn met 23 collega’s, verspreid over de verschillende regionale sites. De hr-business partnersparticiperen actief in de lokale managementteams, maar blijven hiërarchisch binnen de hr-structuur. We hanteren één hr-beleid, dat we uitdragen over de hele organisatie. De nabijheid van hr bij de productie is typisch voor Milcobel. De hr-collega’s werken zo veel mogelijk decentraal, dichtbij de afdelingen waar ze verantwoordelijkheid voor dragen. Dat maakt het voor mij soms relatief eenzaam werken op het hoofdkantoor.

Ik maak deel uit van het executive comité en rapporteer aan de ceo. In mijn eigen hr-team nemen de hr-businesspartners plaats, net zoals een talent manager en een reward manager. De collega’s spreken me hier trouwens eerder aan met de titel van personeelsdirecteur. In dit huis geldt geen dure terminologie. We houden de twee voeten op de grond.”

Welke prioriteiten hebben jullie?
Edith Hamelryckx
: “Omdat we regionaal zijn georganiseerd, is verbinden een sleutelwoord. Dat sluit ook aan bij de coöperatieve gedachte. Alles is hier verweven: leveranciers, aandeelhouders, verkoop en logistiek. Er hangt een familiesfeer, zonder dat we familie zijn.

Daarnaast doen we een efficiëntieoefening. We willen verspilling maximaal elimineren en kijken kritisch naar investeringen, productieprocessen en werkorganisatie. Dat betekent hier en daar ook de broeksriem aanhalen in een zuivelmarkt met een zware internationale concurrentie.

In mei organiseren we de sociale verkiezingen voor een paar duizend medewerkers verspreid over meerdere regionale entiteiten. Dat vraagt een feilloze organisatie. Met de sociale partners voeren we een constructieve dialoog.

En tot slot focussen we op leiderschapsontwikkeling. Er is potentieel om te verbeteren. Historisch gezien zijn we erg vriendelijk en zorgzaam voor elkaar. Dat is een kwaliteit die niet mag doorslaan. Ik geef het goede voorbeeld en zeg waarop het staat. Dat is atypisch, maar wordt hier geapprecieerd.”

Meer in het topic: InTeam