Privacyverklaring

Vijf basisprincipes voor een aanvullend-pensioenplan

29 augustus 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts
Beeld
Xavier Baeten - Vlerick (foto Vlerick)

Xavier Baeten, professor aan Vlerick Business School en specialist in beloningssystemen, vindt dat iedere werkgever op zijn minst moet overwegen om werknemers een aanvullend pensioenplan aan te bieden. Hij geeft hen alvast vijf basisprincipes mee voor het inrichten van een aanvullend-pensioenplan.

Waardering door werknemers

Onderzoek toont aan dat aanvullend pensioenplan, naast mobiliteit en hospitalisatieverzekeringen in de top drie staat van werknemers als het aankomt op extralegale voordelen. Bovendien is het ook fiscaal een interessante manier om werknemers weliswaar op een uitgestelde manier te belonen voor hun prestaties.

Vijf basisprincipes

Wie een beleid rond het aanvullend pensioen wil uitwerken kan leunen op vijf basisprincipes. Hierbij is het belangrijk om de nodige focus te hebben en niet direct alle principes te willen integreren. Idealiter ligt de focus op twee zaken.De vijf basisprincipe zijn

  1. de verhouding tussen kosten en baten,
  2. het principe van de zorgzame werkgever,
  3. de keuzevrijheid van de werknemer dat is afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie,
  4. delen van collectieve resultaten en
  5. eenvoud.

Ten eerste zal de verhouding tussen kosten en baten afhankelijk zijn van het feit of een bedrijf kiest voor een vaste lastenplan of een vaste bijdrageplan. Bij werkgevers die graag een grote voorspelbaarheid van het rendement wensen, zal een vast bijdrage plan aan de orde zijn.

Ten tweede is personalisatie op maat van de werknemer interessant. Zo is het handig dat werknemers zelf kunnen bepalen of ze een overlijdensdekking willen of niet. Voor gezinnen is dat interessant, maar voor een alleenstaande is dit vaak een onnodige kost.

Ook op vlak van begunstigden is keuzevrijheid belangrijker nu er almaar meer nieuw samengestelde gezinnen zijn. “Ten derde geef ik graag de boodschap mee om het simpel te houden”, zegt Baeten. Geef werknemers de basis mee van hoe een aanvullend pensioenplan werkt. Een eerste stap kan hierin zijn om samen naar mypension.be te surfen waar de overheid alle informatie rondom pensioenen samenbrengt. Maak werknemers ook tot slot ook bewust van de mogelijkheden die een groepsverzekering biedt. Zo kan je een groepsverzekering gebruiken voor de aankoop van een woning, verbouwingen of renovaties.

Meer details over de basisprincipes en meer is terug te vinden in de whitepaper van Professor Xavier Baeten: Supplementary Pensions: A Strategic Reward Perspective.