Privacyverklaring

Vier op de tien ouders spelen nog geen uur per week met hun kinderen

12 oktober 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
LEGO

Uit onderzoek bij duizend Belgische ouders met kinderen tussen twee en twaalf jaar blijkt dat de tijd die ze al spelend met hun kinderen doorbrengen onder druk staat. De speeltijd moet veelal plaats ruimen voor werk, huishoudelijke activiteiten, schermtijd en andere dagelijkse beslommeringen.

“Spelen met je kinderen is niet alleen een bron van vreugde, maar ook een essentiële bouwsteen voor het mentaal welzijn”, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Door bewust vrije tijd te plannen met je kinderen, creëer je een buffer tegen overwerk en behoud je een gezonde balans tussen werk en leven. Samen spelen versterkt niet alleen onze relaties, maar is ook goed voor onze aandacht, motivatie en creativiteit. Sociale rust is de sleutel tot betekenisvolle momenten en waardevolle herinneringen in het dagelijks leven.”

Geen tijd

Bijna alle Belgische ouders (90%) zijn het erover eens: spelen is een cruciaal onderdeel van de opvoeding van hun kinderen en het wakkert de creativiteit aan. Toch vinden we het moeilijk om tijd te maken om te spelen, zo blijkt uit het onderzoek dat de LEGO Groep liet uitvoeren bij duizend Belgische ouders. Twee op de vijf ouders (42%) zegt dagelijks te spelen met hun kind(eren). Vier op de tien ouders slagen er niet in om meer dan één uur te spenderen aan speeltijd met hun kroost. Hoe jonger de kinderen, hoe meer er gespeeld wordt. De meerderheid van de ouders voelt zich schuldig over het gebrek aan speeltijd.

Schuldgevoel

Met dat gebrek aan gezamenlijke speeltijd gaan vaak schuldgevoelens gepaard. 65% zegt zich vaak schuldig te voelen omdat ze te weinig met hun kinderen spelen. Voor bijna zeven op de tien ouders (68%) is het moeilijk om een balans te vinden tussen werk en gezin.

De top 5-activiteiten die ouders weerhouden om vaker als gezin te spelen:

  • Huishoudelijke taken (65%)
  • Werk (64%)
  • Schermen (35%)
  • Huiswerk (26%)
  • Hobby’s (23%)

Twee op de drie ouders geeft ook aan het moeilijk te vinden om speeltijd op te nemen in de planning van de kinderen, naast school en hobby’s.

Wereld Speeldag

Niet alleen tijd vinden, is een uitdaging. Meer dan de helft van de bevraagde ouders (57%) zegt dat ze het moeilijk vinden om activiteiten te bedenken die ze met hun kinderen kunnen doen. Daarom roept LEGO donderdag 12 oktober uit tot World Play Day of Wereld Speeldag.

“Op die dag wil LEGO het belang van spelen voor het kind en het gezin onder de aandacht brengen. We willen ouders inspiratie aanreiken om op een fijne manier met hun kinderen te spelen, leren, groeien en samen plezier te beleven”, zegt Annemarie de Munnik, marketing director LEGO Benelux.