Veel interesse voor STEM-richting chemische procestechnieken

7 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
essenscia
Veel interesse voor STEM-richting chemische procestechnieken

De STEM-studierichting Chemische Procestechnieken in het 7de jaar TSO breekt dit schooljaar alle records. Met 221 studenten ligt het inschrijvingsaantal 34% hoger dan vorig schooljaar. Dat is ook vier keer meer dan tien jaar gelden. Ook het aantal leerlingen dat binnen deze opleiding voor duaal leren kiest, zit fors in de lift.

De Se-n-Se-studierichting Chemische Procestechnieken – Se-n-Se staat voor Secundair na Secundair of het vroegere 7de jaar TSO – was in september 2016 een van de zeven studierichtingen in Vlaanderen die als eerste gestart zijn met duaal leren. Dat is een praktijkgerichte onderwijsvorm, waarbij zowat de helft van de lestijd plaatsvindt in een bedrijf.

Springplank naar een job

Dit schooljaar starten 221 leerlingen in Chemische Procestechnieken, veruit het hoogste aantal ooit. Daarvan kozen er 113 voor duaal leren en 108 voor het klassieke opleidingstraject. Het gaat om voorlopige cijfers omdat de inschrijvingsperiode in bepaalde scholen nog niet is afgesloten. Deze zeer specifieke opleiding wordt intussen in 10 scholen in Vlaanderen aangeboden. Voor heel wat leerlingen is Chemische Procestechnieken een springplank naar een job als procesoperator.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Tien jaar geleden was het aantal studenten in Chemische Procestechnieken alarmerend laag, met 51 leerlingen.” Hij ziet een trendbreuk dankzij:

  • een goede samenwerking tussen scholen en bedrijven,
  • de resolute inzet op praktijkgericht onderwijs via duaal leren en
  • de blijvende vraag naar technisch geschoolde medewerkers.

Deelnemende scholen: avAnt Antwerpen, Don Bosco Haacht, Don Bosco Hoboken, PITO Stabroek, PTS Boom, Sint-Carolus Sint-Niklaas, Sint-Jozefinstituut Bokrijk, Stella Maris Merksem, Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo en Tuinbouwschool Melle.

Deelnemende bedrijven: Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Bayer, Borealis, Chevron Phillips, Covestro, Datwyler Pharma Packaging, Eastman, EuroChem, Evonik, ExxonMobil, INEOS Oxide, Imerys, INEOS Styrolution, JSR Micro, LANXESS, Nippon Shokubai, Prayon, Sanofi, Trinseo, Valtris en Vynova. Bij bepaalde bedrijven gaat het om meerdere productievestigingen op verschillende locaties.

Online op zoek naar stageplaats

Bedrijven stellen alles in het werk om met respect voor de geldende coronamaatregelen toch voldoende werkplekken voor duaal leren te kunnen aanbieden. Via een online beursplatform kunnen studenten en bedrijven met elkaar kennismaken tot 25 september: www.duaallerencpt.be.