Thuiswerk nieuwe normaal bij BDO

30 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Thuiswerk nieuwe normaal bij BDO

De ruim 850 werknemers van BDO België mogen voortaan zoveel dagen als ze willen van thuis werken, of vanuit elk van de elf kantoren in België. Ruim de helft denkt aan twee tot drie dagen.

Advieskantoor BDO bevroeg zijn medewerkers. Ruim de helft van het personeel gaf aan twee tot drie dagen te willen thuiswerken en thuis productiever te zijn dan op de werkvloer. Dat spoort alvast met een eerdere bevraging van BDO bij 4.000 Belgen. Daarin gaven zes Belgen op de tien aan minstens twee dagen per week te willen telewerken na corona.

Reden genoeg voor BDO om van thuiswerk de standaard te maken. “We wilden al langer af van het klassieke beeld dat onze werknemers zich moeten verantwoorden om thuis te werken”, zegt hr-director België Wim Galbusera. “De coronacrisis heeft dit proces versneld. Voortaan is het nieuwe normaal bij BDO thuiswerk. Twee tot drie dagen per week thuiswerken laat ons personeel toe om slimmer te leven en te werken.”

Thuiswerk als standaard

Medewerkers van BDO België konden al lang voor de coronacrisis regelmatig van thuis uit werken. Maar nu laat het advieskantoor het personeel zelf bepalen wanneer het nodig is om naar kantoor te komen. Hoeveel dagen iemand thuiswerkt, kan bijgevolg variëren van week tot week. “Het spreekt voor zich dat een starter meer sturing en coaching nodig heeft van collega’s op de werkvloer, dan een ervaren consultant die zijn job door en door kent. Maturiteit en zelfstandigheid zijn de belangrijkste woorden om in te schatten wat de meest ideale werkomstandigheden zijn”, zegt Wim Galbusera. “En dat alles zonder het DNA van BDO te verloochenen: een evenwicht tussen thuiswerk, teamcohesie en dichtbij de klanten staan.”

Ecologische voetafdruk

Eind 2019 werd BDO uitgeroepen tot eerste CO2-neutrale advieskantoor van België dankzij een ambitieus klimaatplan. Thuiswerk helpt natuurlijk. Alleen al tijdens de maanden maart, april en mei lag het brandstofverbruik van het bedrijf naar verluidt 80 procent lager dan voor de coronacrisis.