Privacyverklaring

TechWolf vindt een miljoen voor systeem dat talent in kaart brengt

6 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De start-up TechWolf ontwikkelt software op basis van AI om de vaardigheden van werknemers in kaart te brengen. Op basis van die data maakt het ook zichtbaar welke competenties ontbreken. Investeerders als Conny Vandendriessche, enkele van de eerste investeerders in Showpad en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, brengen één miljoen euro in.

De oplossing van TechWolf doet iets aan het probleem dat informatie over medewerkers er dikwijls wel is, maar vaak erg verspreid. Mikaël Wornoo: "Grote ondernemingen werken al snel met tien tot twaalf hr-platformen: een tool voor rekrutering, een voor opleidingen en trainingen, voor evaluaties,… Niemand heeft zo nog overzicht, weet nog welke vaardigheden werknemers hadden toen ze begonnen, en welke vaardigheden ze onderweg allemaal ontwikkeld hebben. Slechts 28% van de bedrijven heeft het gevoel dat ze de juiste beslissingen nemen hoe ontbrekende vaardigheden in te vullen.”

De software en algoritmes die de start-up ontwikkelden, integreren alle data over werknemers op één overzichtelijke plaats. Ondernemingen zien in één oogopslag welke vaardigheden allemaal aanwezig zijn, in welke afdelingen of departementen die zitten en hoe ze over de loop der jaren geëvolueerd zijn.

Puzzel van de toekomst

Co-founder Jeroen Van Hautte: “Pas als je een duidelijk overzicht hebt van alle vaardigheden die in je bedrijf aanwezig zijn, kan je weten welke nog ontbreken. Er zijn het afgelopen jaar voldoende cases geweest bij Belgische bedrijven waar dat niet het geval was. Terwijl het net veel efficiënter én goedkoper was geweest om de werknemers die er al waren op tijd om te scholen. Maar om die skill gap op tijd in kaart te brengen, moet je weten welk talent je al aan boord hébt.”

TechWolf verzamelt inzichten op bedrijfsniveau, maar evengoed op het niveau van elke individuele werknemer. Die krijgt bijvoorbeeld aanbevelingen voor opleidingen of suggesties voor bepaalde projecten die aansluiten bij zijn/haar profiel. Zo kunnen werknemer en werkgever samen de puzzel voor de toekomst leggen. Nu gebeurt de strategische inzet van medewerkers vaak op buikgevoel of persoonlijke intuïtie, TechWolf maakt die datagedreven.

AI-ondersteund

De start-up maakt daarvoor gebruik van geavanceerde AI-technologie, verduidelijkt de derde co-founder Andreas De Neve. “Sommige dingen kunnen computers vandaag dankzij artificiële intelligentie beter dan mensen, schaken bijvoorbeeld. Omgekeerd bijvoorbeeld kan een computer nog altijd geen écht gesprek voeren. Zo is dat ook binnen hr. Als je binnen het bedrijf iemand wil doorschuiven naar een nieuwe positie, zal een algoritme op basis van vaardigheden in één seconde filteren welke tien mensen het meest geschikt zijn, los van hun huidige functie of afdeling. Maar om te achterhalen wie van die tien het meest gemotiveerd is en het best in het team past, zal een persoonlijk gesprek de beste manier zijn en blijven.”

Als investeerder gelooft PMV sterk in de complementaire integratie van artificiële intelligentie en het optimaal inzetten van data voor gefundeerde beslissingen. Een bedrijf moet een goed zicht hebben op de toekomstige cruciale vaardigheden en ervoor te zorgen dat medewerkers deze vaardigheden op tijd ontwikkelen. "Op deze manier kan men, in het kader van life long learning, ook een aantrekkelijk carrièrepad opstellen voor de medewerkers. De software van TechWolf lijkt ons uitermate geschikt om dat proces te ondersteunen”, aldus Roald Borré, Hoofd Equity Investments bij PMV.