Privacyverklaring

Talent steeds kieskeuriger voor werkgevers in de bouw

10 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De Belgische bouwsector zoekt blijkbaar wanhopig naar talent. Rekruteringsbedrijf Hays heeft het zelfs al over 'gesprekken per opbod' en over steeds verder gaande eisen over arbeidsomstandigheden en flexibele regelingen.

De bouwsector zag hoe de VDAB functies zoals die van ploegbaas, werfleider, calculator bouw en stabiliteitsingenieur opnam in de lijst van knelpuntberoepen 2020. In 2019 waren er liefst 13 800 openstaande vacatures in de bouwsector, schetst Jonas Deschamps, expert in Construction & Property bij rekruteringsexpert Hays.

Hij ziet bouwbedrijven zoeken naar 'oplossingen', bijvoorbeeld door "een moderne rekruteringsaanpak met video".

Loonvoorwaarden

Maar werkgevers proberen ook het verschil te maken door erg gunstige loon- en werkvoorwaarden aan te bieden. Deschamps: “De war for talent woedt zo hard dat men zich op elk vlak wil onderscheiden. De loonvoorwaarden liggen momenteel bijzonder hoog. De gesprekken verlopen soms zelfs per opbod."

Werkgevers in het specifieke segment construction & property staan open om tradities zoals het bouwverlof of vroege werkuren aan te passen aan de wensen van jong talent. “Bedrijven gaan op zoek naar oplossingen om vakantiedagen of recuperatiedagen (zoals ADV) flexibel te kunnen laten inplannen. Millenials willen zich vrij voelen. Ze vinden op voorhand vastgelegde vakantieperiodes zoals het bouwverlof steeds vaker nadelig”, stelt Jonas Deschamps.

Werkomstandigheden

Tot slot hebben werkgevers in construction & property steeds meer aandacht voor een goede balans tussen werk en privé, flexibele werkuren, en een werkomgeving met extra faciliteiten zoals een fitness, bar, ontspanningsruimte of groene lunchplek. “Bedrijven investeren de laatste jaren fors in een moderne werkomgeving met nagelnieuwe kantoorgebouwen en aangepaste infrastructuur.  Een omgeving met uitstraling kan doorslaggevend zijn in de keuze van kandidaten”, aldus Deschamps.