Privacyverklaring

'School of Thinking' voor complexe problemen

19 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Vanaf oktober 2019 start de Vrije Universiteit Brussel met een opleiding 'School of Thinking'. Dit eenjarige postgraduaat mikt op ondernemers, bedrijfsleiders, politici, consultants en coaches die geconfronteerd worden met ingewikkelde problemen die innovatieve denkprocessen vereisen.

“Door onze opvoeding en opleiding leren we op een welbepaalde manier te denken of ontwikkelen we expertise in één specifiek domein", zegt prof. dr. Francis Heylighen. "We spreken graag over ‘thinking outside the box’, maar die boxes blijven in ons hoofd bestaan en belemmeren het vrije denken. We willen cursisten verschillende denkmethodes bijbrengen die hun vastgeroeste ideeën weer laten botsen en in beweging brengen. Om creatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen, moeten we durven de grenzen van denkkaders en vakgebieden te overstijgen, maar tegelijk voldoende kritisch blijven om goede van slechte ideeën te onderscheiden.”

Collaboratief

Voor het postgraduaat 'School of Thinking' worden verschillende lessen, workshops en oefeningen gegeven onder meer door VUB-professoren Francis Heylighen en Jean-Paul Van Bendeghem.

Studenten worden getraind in methodes om beter te leren denken: meer creatief, kritisch, systemisch en collaboratief. Op die manier kunnen ze beter omgaan met complexe, actuele problemen in bijvoorbeeld de wetenschap, maatschappij, economie en technologie.

De opleiding wordt georganiseerd door het Centrum Leo Apostel (CLEA), een transdisciplinair en interfacultair onderzoekcentrum dat in 1995 werd opgericht ter nagedachtenis van de bekende Belgische filosoof Leo Apostel die dat jaar overleed. Hij wilde met CLEA de brug slaan tussen de verschillende humane en exact wetenschappelijke disciplines om de fragmentatie van onze kennis tegen te gaan.

Meer http://schoolofthinking.be