Privacyverklaring

Schermwerkers, nekklachten en verzuim

13 oktober 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door LinkedIn Sales Navigator - pexels

Zorgt een slechte bureaustoel effectief voor meer lichaamsklachten? Wie het voorbije jaar last had van nekklachten, lage rug- en/of schouderklachten op het werk, heeft effectief een verhoogde kans op uitval door ziekte.

Hr-dienstengroep Liantis bevroeg 25.272 beeldschermwerkers in 660 bedrijven. Een van de vragen uit het onderzoek was: welke werkgerelateerde klachten heb je de afgelopen twaalf maanden ervaren? Uit die bevraging kwamen opvallende resultaten boven. Het vaakst komen klachten voor aan de

  • nek (55,1%)
  • lage rug (53,4%)
  • schouders (40,3%)
  • bovenrug (23,5%) en
  • handen en/of polsen (20,6%).

Bovendien blijkt dat er enkele aspecten van de werkplek zijn die duidelijk meer gelinkt zijn aan nek-, rug- en schouderklachten. Voorbeelden daarvan zijn een stoel met onvoldoende steungevoel, onaangepaste armleuningen en een bureau dat bijvoorbeeld te hoog of te laag staat. “Kortom: er is een duidelijke link. Wie bijvoorbeeld aangeeft dat de bureaustoel slecht ingesteld staat, rapporteert ook vaker lichamelijke klachten”, aldus Stephan Tomlow, expert ergonomie bij Liantis.

Van nekklachten naar ziekteverzuim

Tot op vandaag was het onduidelijk of een slecht ingesteld bureau – en de lichamelijke klachten zoals nekklachten die medewerkers vervolgens rapporteerden – gelinkt waren met ziekte-uitval in het jaar erop.

Op basis van die analyse doet Stephan Tomlow enkele opvallende vaststellingen:

  • Wie stelt dat hij of zij in de afgelopen twaalf maanden klachten had over de schouders, nekklachten, of de lage rug, heeft significant meer kans om het jaar nadien afwezig te zijn op het werk.
  • Bij nek- en schouderklachten gaat het om 7,7% meer kans, bij klachten over de lage rug over 6,4% meer kans.
  • Bepaalde werkplekaspecten, zoals slechte instellingen van armleuningen, schermhoogte en leeshouding, zijn rechtstreeks gerelateerd aan ziekteverzuim in het jaar nadien. Bij een goede leeshouding is de kans op ziekteverzuim zelfs 35,9% lager.

“Dit onderzoek legt bloot dat die klachten én enkele werkplekaspecten effectief gelinkt zijn aan een hogere kans op ziekte-uitval”, zegt Stephan Tomlow.

Inzetten op ergonomie is meer dan nice to have of als aardigheidje voor de employer branding. Liantis zal de gevonden verbanden verder onderzoeken.