Privacyverklaring

Rijker matchen met technologie

6 april 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

De structurele talentkrapte dwingt werkgevers om talent te zoeken vanuit nieuwe invalshoeken. VDAB speelt daar op in met onder meer technologie. Specifieke applicaties matchen niet meer louter op diploma en ervaring, maar ook op het potentieel van mensen.

Op het event HRDesign van HRmagazine schetste Wim Adriaens, de ceo van VDAB, een overzicht van technologische tools die zijn dienst gebruikt en ook hoe VDAB die inzet.

Rijker matchen

Het zijn er heel wat, maar alle tools hebben één belangrijke finaliteit: rijker matchen. “De klassieke matchingmodules gaan uit van pakweg diploma, rijbewijs, talenkennis etc. Een instrument als Talent API bijvoorbeeld identificeert vacatures op basis van ervaring en locatie,” zo vertelde Wim Adriaens. Verder koppelt de software ook vacatures op de website van VDAB aan elkaar. De AI-oplossing houdt onder meer rekening met synoniemen in vacatures en het surfgedrag van bezoekers op de VDAB-website, om gelijkaardige jobs te spotten. Het systeem koppelt omschrijvingen als ‘salesverantwoordelijke’ proactief aan die van pakweg ‘verkoper’ of ‘vertegenwoordiger’, die gelijkaardige vaardigheden en ervaring vereisen, maar waar werkzoekenden mogelijk niet zelf naar op zoek gaan.

Intern gebruik

VDAB gebruikt overigens ook matchingtools voor de eigen dienstverlening, met name om de bemiddelaars efficiënter en productiever te laten werken. “Met een tool kunnen we snel in kaart brengen welke profielen makkelijk, minder makkelijk, of erg moeilijk aan de slag zullen raken,” zo zegt CEO Wim Adriaens. Bemiddelaars zullen werkzoekenden die erg waarschijnlijk snel werk zullen vinden, minder snel of frequent contacteren. “De profilering klopt voor 65 procent van de gevallen. Zo val je minder mensen lastig waar het niet nodig was en kunnen we onze capaciteit gerichter inzetten. Maar hoewel het hier dus gaat om performante ‘augmented decision making’, zijn het uiteindelijk de mensen in ons call centre die beslissen,” zo beklemtoont Wim Adriaens. Iedereen wordt toch vroeg of laat gecontacteerd door een bemiddelaar.

Oriëntatie

Met een systeem als Orient Applicatie helpt VDAB werkzoekenden om zich te oriënteren qua soort werk. “Werkzoekenden kennen niet de vele mogelijkheden en reageren niet zelden op generieke labels, genre ‘administratief medewerker’. Op de vraag wat ze graag zouden doen, krijgen onze bemiddelaars dan wel eens het antwoord: ‘Wat jij nu doet. Aan een bureau zitten en wat met mensen praten.’ We proberen hun blik te verwijden.” Op basis van een aantal vragen inventariseert de online Orient Applicatie iemands interesses en genereert ze enkele beroepen. Die bespreekt de bemiddelaar met de cliënt en daarop volgen extra vragen, zodat de voorgestelde beroepen steeds beter passen bij diens interesses.

Meer...

Abonnees lezen meer in ons magazine van mei 2022