Privacyverklaring

Pleidooi voor een onderschatte skill: meditatie

21 oktober 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Alles even loslaten en rust vinden in je hoofd. Volgens neuroloog en onderzoeker Steven Laureys doen we dat veel te weinig. Zowel persoonlijk als professioneel is de wereld om ons heen turbulent. Kan meditatie helpen? Is er een wetenschappelijke basis?

Dr. Steven Laureys is neuroloog en wetenschapper, maar promoot ook ‘complementaire geneeskunde’ en ‘duurzaam geestelijk welzijn’. Hij schreef onder meer 'Het no-nonsense meditatieboek' op basis van zijn onderzoek met monniken. Met zijn vrouw Vanessa Charland-Laureys, psychologe en mindfulness coach, bracht hij ‘Zacht' uit, een no-nonsensemeditatieboek voor kinderen.

Als keynotespreker op HRtech 2023 ging hij ook in op de wetenschappelijke kijk op de kracht van meditatie en de kracht van onze geest.

Verbinding verloren

De fascinatie voor complementaire geneeskunde en meer specifiek meditatie, heeft voor Steven Laureys veel te maken met onze hyperverbonden maatschappij van vandaag. Daar komt enorm veel op ons af. “We zijn druk bezig met 101 dingen tegelijk. We kiezen vaak voor een snelle oplossing, zelfs als we ons down voelen. De uitdaging voor artsen is daarom tegenwoordig niet alleen om medicijnen voor te schrijven, maar ook om patiënten in contact te brengen met hun emotionele behoeften en de behoeften van anderen.”

Neurotechnologie

Vandaag helpt neurotechnologie het menselijke brein beter te begrijpen. Dankzij hersenscans en de nieuwste technologieën om hersenactiviteit te meten, kunnen we veel informatie verzamelen. “Die kennis proberen we te vertalen naar een persoonlijke en professionele context. Niet alleen voor de geneeskunde, maar ook voor ieder individu is het interessant om technieken als meditatie beter te begrijpen.”

Volgens dokter Laureys is de impact van onze leefgewoonten op ons mentaal welzijn niet te onderschatten. “Meditatie, voldoende slaap, gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging enzovoort zijn belangrijk om je gelukkig te voelen. Het is een kwestie van gezond verstand en het wordt tijd dat bedrijven het omarmen als een waardevolle praktijk om de ervaring van werknemers een boost te geven.”

Mindfulle momenten

Meditatie is een eeuwenoude praktijk die vaak in één adem wordt genoemd met de oosterse cultuur. Steven Laureys: “Maar het is meer dan dat. Het is een universele praktijk, waarbij je, eenvoudig gezegd, aandacht besteedt aan wat er tussen je twee oren gebeurt. Wat denk ik? Wat voel ik? Wat ervaar ik? Het is een eenvoudige en effectieve manier om in het moment te zijn en om te gaan met onze permanente stroom van gedachten.”

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet twintig minuten op een kussen te zitten. “Er zijn veel informele manieren om met meditatie te beginnen. Vaak leggen we de lat hoog en verwachten we snel resultaat, terwijl je ook prima kunt mediteren tijdens dagelijkse bezigheden, zoals het uitruimen van de vaatwasser, wachten op de lift of tijdens het sporten.”

Bovendien helpt technologie ons vandaag om meditatie te ontdekken. Apps zoals Headspace en Petit Bambou helpen je op weg.

De top moet mee zijn

Elke individuele werknemer heeft zijn of haar specifieke uitdagingen en behoeften. Met meditatie kan men hierop inspelen. “Het is wel belangrijk dat dit van bovenaf wordt ondersteund. Met andere woorden: geef het goede voorbeeld. Je kunt meditatie niet promoten als ceo als je zelf rondrent als een kip zonder kop.”

Werkgevers moeten geloven in de kracht van de geest en een cultuur aanmoedigen waarin tijd voor jezelf wordt geaccepteerd. “Vaak beginnen werknemers pas te mediteren als het te laat is. Als bedrijf kun je je verantwoordelijkheid nemen door te investeren in een kwalitatieve werkomgeving met ruimte voor mindfulle momenten. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes waar werknemers kunnen mediteren, sporten of yoga beoefenen.”

Goed voor werkgever en werknemer

Mindfulle momenten zijn een win-win. Steven Laureys: “Studies tonen aan dat werknemers assertiever worden en duidelijker hun grenzen aangeven. Dan trekken ze sneller aan de bel zodra dat nodig is. En werkgevers kunnen werknemers makkelijker behouden en hun interne mobiliteit bevorderen. Niet onbelangrijk in de huidige krappe arbeidsmarkt.”

Productiviteit

Meditatie is ook goed voor

  • de focus,
  • een gelukkiger mindset,
  • creativiteit
  • empathie en
  • hernieuwd contact met je emotionele behoeften en ethische waarden.

“Al deze zaken gaan hand in hand met een hogere productiviteit en brengen tal van andere voordelen met zich mee. De investering verdient zich dus zeker terug. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever.”

Over Steven Laureys

Hij is wereldwijd bekend om zijn onderzoek naar het menselijke bewustzijn. Hij schreef meer dan zeshonderd wetenschappelijke artikelen, staat aan het hoofd van de GIGA Consciousness Research Unit aan de Universiteit van Luik en is medeoprichter van de Mind Care International Foundation. Momenteel woont hij een deel van de tijd in Canada waar hij professor is aan het CERVO Brain Centre.

Bron: Believe in the power of your mind, HRtech.be