Privacyverklaring

Outsourcing: je durf loont de moeite

7 september 2020
Tekst
Partner Content

Als werkgever sta je in volle crisis niet meteen te springen om je hr-processen uit te besteden. Waarom zou je je hr-administratie en payroll uit handen geven, terwijl corona je al handenvol geld gekost heeft? Laten we meteen deze verkeerde opvatting rechtzetten: via outsourcing kan je heel wat tijd én kosten besparen. Om die reden geeft bijna de helft van de bedrijven aan outsourcing te overwegen.

45% werkgevers staat open voor uitbesteding van de hr-administratie

Uit een recente bevraging van hr-dienstverlener Acerta blijkt dat 45% van de werkgevers outsourcing overweegt. Bovendien erkent 45% dat het outsourcen van bepaalde activiteiten hun bedrijf beter zou laten functioneren. Welke activiteiten ze dan willen uitbesteden? In de top drie staan het beheer van de payrolltool (30%), de personeelsadministratie (25%) en de payroll zelf (25%).

Dat het uitbesteden van een deel van je activiteiten flink wat druk van de ketel haalt, behoeft geen betoog. Maar voor outsourcing is ‘durf’ nodig: succesvol outsourcen is een kwestie van durven loslaten. Je geeft tenslotte een deel van de controle af. Gelukkig bepaal je volledig zelf hoe groot dat deel is.

Waarom kiezen bedrijven voor outsourcing?

Outsourcing is ook in tijden van corona een strategische keuze om je bedrijfsactiviteiten effectief te ondersteunen. Snel uitbreiden, inspelen op veranderingen en toegang krijgen tot kennis en knowhow die je binnen je organisatie niet voorhanden hebt, zijn de voornaamste redenen om voor outsourcing te kiezen.

Of je nu:

  • te veel werk op je hr-afdeling hebt, maar er geen budget voor aanwerving overblijft
  • wil groeien, maar er onvoldoende ruimte is
  • liever geen risico’s neemt op vlak van payrolladministratie en loonberekeningen

Dan zorgt outsourcing voor een gegarandeerde continuïteit en kwaliteit. Bovendien hoeft het je geen cent meer te kosten, en is het zelfs een doeltreffende manier om kosten te besparen. Met andere woorden: je durf loont de moeite.

Word je overstelpt door vragen van je werknemers? Geloof het of niet, ook dit kan je uitbesteden. 1 op 3 werkgevers gaf dan ook aan dat ze nog beter zouden functioneren, als hun medewerkers rechtstreeks vragen kunnen stellen aan externe experts met kennis van zaken.

Outsourcing over de landsgrenzen heen

6 op 10 werkgevers die deelnamen aan de bevraging van Acerta, heeft geen buitenlandse werknemers op de payroll staan. En dat terwijl ze erkennen dat er ook nu nog altijd sprake is van de war for talent en arbeidskrapte in ons land. In zekere zin is het een kwestie van ‘willen, maar niet kunnen’: ze hebben geen of slechts een beperkte kennis van de buitenlandse wetgeving en manier van werken. Verder schrikken de cultuur- en taalverschillen af.

Nochtans is outsourcing ook voor hen een potentiële piste. Outsourcing verlaagt de drempel naar internationale tewerkstelling, net omdat het bedrijven toelaat de verschillen in regelgeving en loon deskundig en op een juridisch correcte manier te omzeilen. Outsourcing kent geen grenzen: je kiest zelf in welke mate je ontzorgd wordt, en dat terwijl je er zoveel voor terugkrijgt.

Flexibele ontzorging van jouw activiteiten?

Doe beroep op de expertise van Acerta en kies voor een volledige of gedeeltelijke outsourcing van jouw bedrijfsactiviteiten.

Flexsourcing