Privacyverklaring

Uitgebreid ouderschapsverlof voor een inclusiever AB InBev

8 maart 2022
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Frank Toussaint

Sonja Pianalto van AB InBev vertelt over de nieuwe regeling voor ouderschapsverlof die de brouwer vorig jaar invoerde en over het belang van diversiteit en inclusie.

AB InBev breidde zijn regeling voor ouderschapsverlof vorig jaar uit naar 26 weken volledig betaalde moederschapsrust. Dat is 11 weken meer dan wettelijk verplicht in België. AB InBev vergemakkelijkt daarnaast ook de terugkomst naar het werk: wie wil kan de eerste twee maanden aan 75% werken terwijl je loon 100% doorloopt. Voor vaders of meeouders gaat het 100% betaald geboorteverlof van 2 naar 4 weken.

De regeling geldt in heel Europa van start en houdt ook rekening met nieuwe gezinssamenstellingen. Ze is een belangrijke stap naar het bredere engagement van de brouwerij om een meer diverse en inclusieve werkplek te creëren.

Steun tijdens levensgebeurtenissen

AB InBev ziet het zijn “verantwoordelijkheid om collega’s zoveel mogelijk te ondersteunen tijdens belangrijke levensgebeurtenissen,” zo zegt Sonja Pianalto: “Als moeder van vijf, kan ik zelf beamen dat ouder worden een ongelooflijke heugelijke, maar ook uitdagende stap is. Ik ben trots dat we dit als bedrijf kunnen aanbieden en ik hoop zo ook andere bedrijven te inspireren.”

Maar hoe gaan de leidinggevenden ermee om dat ze iemand langer in het team moeten missen? Sonja Pianalto: “Heel wat medewerkers zijn de voorbije maanden op dit aanbod ingegaan. We hebben dit gedaan om een diversere en inclusievere werkplek te creëren. Tegelijk hoopten we ook andere bedrijven te inspireren. Daarin zijn we ook geslaagd. We krijgen regelmatig uitnodigingen van andere ondernemingen om onze visie te horen. Sommige leidinggevenden gaf het inderdaad een ongemakkelijk gevoel. Daarom hebben we luister- en feedbacksessies gehouden, zowel met leidinggevenden als medewerkers voor, tijdens en na hun terugkeer. We wilden de twee kanten van het verhaal horen. Om in alle transparantie een goed gesprek te voeren hebben we een toolkit met een checklist zodat iedereen weet waar die staat.”

Lege posities invullen

Ook op het vlak van lege posities invullen, maakte AB InBev een plan. Sonja Pianalto: “Kan de leidinggevende een oplossing vinden binnen het team of moet hij ruimer kijken binnen de organisatie? Intern zijn er misschien wel medewerkers die eens willen proeven van een andere afdeling voor ze echt de sprong maken naar iets anders? Hoe gaan we creatief om met de markt en wat de medewerkers willen doen? Ik merk aan de jonge generatie dat ze heel snel nieuwe zaken willen leren en daar kun je op inspelen. Ik waarschuw hen wel altijd vooraf dat de ervaring ook pittig zal zijn. Ik ben daar eerlijk in. Of moet de leidinggevende toch eerder de freelancemarkt opgaan? Leent het departement zich daar wel voor? Ik denk in mogelijkheden. Mijn glas is altijd halfvol.”

In HRmagazine van maart 2022 leest u het volledige covergesprek met Sonja Pianalto.