Privacyverklaring

Opleidingen digitaliseren sneller

5 februari 2021
Tekst
Jo Cobbaut

Het aantal opleidingsuren per werknemer daalde tijdens het afgelopen jaar een stuk sterker dan het aantal gepresteerde uren. Frank Vander Sijpe van Securex ziet ook een positieve kant: de coronacrisis was een katalysator voor versnelde digitalisering, ook voor opleidingen.

Opleidingen van werknemers hebben het afgelopen jaar erg geleden onder de coronacrisis. Werknemers volgden drastisch minder opleidingen. Tijdens de eerste lockdown was de daling het sterkst, volgens sociaal secretariaat Securex, dat de opleidingsuren van 211.171 werknemers bij 28.234 privé-ondernemingen analyseerde.

Het nieuwe leren

Frank Vander Sijpe , Director HR Trends & Insights bij Securex, ziet ook een positieve kant: ook digitale opleidingen kenden op een bepaald moment een versnelling. “2021 biedt de kans om de achterstand in te halen: aanbieders, werkgevers, werknemers en trainers moeten zich op korte termijn aanpassen aan de nieuwe manier van leren.”

In april en mei was de daling het grootst (-91% en -79%) tegenover diezelfde maanden het jaar voordien. In augustus en september herstelden opleidingen  zich licht, maar in het najaar daalde het aantal opleidingsuren opnieuw, zij het minder drastisch dan tijdens de eerste golf. Guillaume Bosmans, HR Research expert bij Securex, vermoedt dat aanbieders van opleidingen in klassieke vorm zich nog moesten aanpassen naar hybride of digitale vormen: “Vooral tijdens de eerste golf zijn opleidingen massaal geannuleerd. Aanbieders van opleidingen waren toen nog onvoldoende voorbereid om hun lessen om te vormen naar digitaal afstandsonderwijs. In de zomer volgde nog een herstelperiode waarin lessen in kleinere groepen vaak toch konden plaatsvinden. Maar in het najaar, tijdens de tweede golf, daalde het aantal opleidingsuren opnieuw, weliswaar minder drastisch dan in het voorjaar. Intussen waren heel wat opleidingen vermoedelijk al omgevormd naar hybride of volledig digitale leervormen.”

Momentum en ruimte voor extra stimuli

Sinds 1 januari 2021 hebben werkgevers die opleidingen aanbieden, recht op een nieuw fiscaal voordeel, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het voordeel bedraagt 11,75% van de bedrijfsvoorheffing die betaald moet worden op het totaal van de belastbare bezoldigingen van alle werknemers die de opleiding volgden.

Iris Tolpe, Partner HR Consulting bij Securex, noemt de fiscale voordelen voor niet gering, dus “is het des te belangrijker om in 2021 de gemiste opleidingen van vorig jaar in te halen. De fiscale voordelen worden berekend op het jaar waarin de opleiding in kwestie beëindigd wordt. De voordelen voor opleidingen die vorig jaar gestart zijn, kunnen dus niet geclaimd worden tot de opleiding is afgerond.”

Updates in de regels

De Vlaamse overheid bracht dit jaar al een aantal updates aan in de voorwaarden voor gebruik van de aanmoedigingsmechanismen. Voordien waren die immers sterk gekoppeld aan klassikaal leren met fysieke aanwezigheid. Nu is het Vlaamse opleidingsverlof ook opengesteld voor hybride en digitale opleidingen, en wordt werk gemaakt van een actieplan rond e-leren en van een individuele leerrekening.

Die inspanningen hebben duidelijk effect: acht op tien onderwijsverstrekkers is volgens een bevraging van het Vlaams Departement Werk & Sociale Economie tijdens de coronacrisis (gedeeltelijk) overgestapt naar online cursussen.

Iris Tolpe ziet toch ruimte voor nog meer maatregelen, bijvoorbeeld door de Vlaamse opleidingscheques te laten gebruiken voor digitale opleidingen, zoals gevraagd vanuit het Vlaams parlement en de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen).