Ondanks gezondheidscrisis geen doorbraak elektronisch stemmen sociale verkiezingen

16 november 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Ondanks gezondheidscrisis geen doorbraak elektronisch stemmen sociale verkiezingen

Bijna één op zes werknemers zal elektronisch kunnen stemmen voor de sociale verkiezingen die vanaf vandaag worden gehouden. De gezondheidscrisis kan ook nogal wat onvoorziene situaties creëren.

De komende twee weken – vanaf maandag 16 november- vinden de sociale verkiezingen plaats die oorspronkelijk in mei voorzien waren. Uit de finale cijfers van SD Worx blijkt dat bijna één op zes werknemers (15%) via e-voting zal mogen stemmen. SD Worx schat dat één op drie werknemers via brief zal kunnen stemmen. Meer dan de helft (55%) kreeg een uitnodiging om zich naar het stemhokje te begeven, schat SD Worx.

Jan Vanthournout Senior legal Manager van SD Worx, stelt vast dat de Covid-19 crisis niet heeft gezorgd voor de doorbraak van e-voting. E-voting betekent ook niet noodzakelijk ‘op afstand’; het kan ook via een PC op de werkvloer of in een stemhokje.

Onvoorziene situaties

SD Worx zag de vraag naar e-voting en briefstemmen nog gevoelig toenemen de laatste vijf weken. Het zijn de werkgevers en vakbonden die op bedrijfsniveau beslissen hoe er gestemd wordt. Jan Vanthournout noemt dit héél vreemde sociale verkiezingen. Werkgevers moeten er niet alleen voor zorgen dat veilig verloopt, maar ook dat kiezers maximaal de kans krijgen om te stemmen. “Velen zien zich geconfronteerd met allerlei situaties die de wet niet voorziet, zoals een volledig stembureau in quarantaine, op de valreep nog wijzigingen aan kandidatenlijsten of last-minute omgooien van de organisatie - bovenop het beheersen van de corona-crisis. Het komt er voor werkgevers op neer om in dialoog met de sociale partners praktisch werkende oplossingen te vinden, zodat zoveel mogelijk kiezers de komende 2 weken hun stemrecht kunnen uitoefenen.”