Privacyverklaring

Nova Academy: een platform van drie universiteiten voor levenslang leren

1 juli 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock

UAntwerpen, UGent en VUB willen het levenslang leren stimuleren. Ze beginnen met Nova Academy en een platform met het aanbod van de drie universiteiten, maar dan doorzoekbaar. Maar Nova Academy belooft ook innovatieve initiatieven, zoals micro-credentials.

De rectoren Rik Van de Walle (UGent), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Caroline Pauwels (VUB) stelden Nova Academy samen voor op 30 juni. Op het gemeenschappelijk platform vinden we voortaan alle opleidingen, lezingen en studiedagen die bij de universiteiten kunnen worden gevolgd als bij- of nascholing. Het gaat zowel over eenmalige initiatieven, korte modules, langere opleidingen van één of zelfs meerdere jaren en postgraduaatsopleidingen.

Inventarisatie en verdieping

Elk van de drie universiteiten organiseert vandaag al bijscholingen zoals postgraduaten, permanente vormingen, lang- en kortlopende opleidingen en lezingen en studiedagen. Het bestaande aanbod aan elke universiteit blijft behouden, maar wordt tegelijk geïnventariseerd, verdiept en uitgebreid.

De vraag naar toegankelijke opleidingen voor levenslang leren bestaat al heel lang. Met de oprichting van Nova Academy komen de drie universiteiten daaraan tegemoet. Daarnaast werken de drie universiteiten aan nieuwe opleidingsinitiatieven en gemeenschappelijke micro-credentials.

Naast het gezamenlijk platform Nova Academy bouwen de universiteiten ook nieuwe initiatieven uit: flexibele opleidingsvormen en passende onderwijsactiviteiten, waarbij gebruik gemaakt wordt van de nieuwste technologieën voor online onderwijs, lesopnames, livestreams en blended learning.

Micro-credentials

Onder Nova Academy zal het aanbod levenslang leren ook worden verruimd met een aanbod micro-credentials. Via micro-credentials kunnen inhoudelijk samenhangende opleidingsonderdelen en deeltijdse trajecten uit de bachelor- en masteropleidingen samengebracht worden binnen het aanbod levenslang leren.

Nova Academy zal voluit deze kaart trekken. Het initiële aanbod van de universiteiten bevat immers tal van relevante combinaties van opleidingsonderdelen die ze kan aanvullen met zowel verbredende als gespecialiseerde postinitiële opleidingen, lezingen en studiedagen.

Nova Academy

Om zoveel mogelijk alumni te bereiken, werkt Nova Academy met verschillende interessegebieden, zoals gezondheidswetenschappen en psychologie, recht, wetenschappen, (bio-) ingenieurswetenschappen, kunst en cultuur, enzovoort.

Levenslang leren behelst alle na- en bijscholingen die de drie universiteiten organiseren buiten de bachelor- en masteropleidingen, de master-na-masteropleidingen en de doctoraatsopleiding. Het gaat meer bepaald over de postgraduaten, permanente vormingen, lang- en kortlopende opleidingen, micro-credentials en lezingen en studiedagen.

www.nova-academy.be