44 procent merkt weleens een vorm van discriminatie

17 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut
44 procent merkt weleens een vorm van discriminatie

44 procent van de werknemers merkt weleens een vorm van discriminatie op basis van leeftijd, gender, etniciteit of seksuele geaardheid. Ruim zes op de tien werknemers merken een positieve impact als er openlijk gepraat kan worden over diversiteit en inclusie.

Dat concludeert rekruteringsexpert Hays uit een diversiteitssurvey. De bevraging gebeurde eerder dit jaar, maar Hays brengt die nu op 17 mei Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Een op de tien gediscrimineerd voor seksuele voorkeur

Ruim de helft van de ondervraagde werknemers geeft aan geen enkele vorm van discriminatie meer te voelen.

Van de 44 procent die nog wel discriminatie voelde, zegt de meerderheid dat dat was op basis van leeftijd, gender of etniciteit. Seksuele voorkeur ligt bij 9 procent aan de grondslag van hun discriminatie.

Robby Vanuxem, managing director bij Hays, ziet steeds minder discriminatie op basis van de seksuele voorkeur van de werknemer. Toch heeft zo’n 40 procent van de werknemers nog steeds af en toe het gevoel niet welkom te zijn. “Het blijft belangrijk dat bedrijven openlijk zeggen waar het op staat, door bijvoorbeeld events te steunen over diversiteit, zoals de Pride of Internationale Vrouwendag. Bijna de helft van de werknemers ervaart dat als een positieve evolutie.”

Meer dan 60 procent stipt in het onderzoek aan dat ze een positieve impact op de werkvloer merken wanneer er openlijk gepraat kan worden over diversiteit en inclusie. Die impact slaat dan voornamelijk op het behoud van een divers team van werknemers.

Training

64 procent van de respondenten merkt ook een positief effect wanneer hun leidinggevenden een training volgen over onbewuste vooringenomenheid, om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen. “Werknemers zijn meer geneigd om bij dezelfde werkgever te blijven, als die actief inzet op de ontwikkeling van een positieve bedrijfscultuur. Driekwart van de werknemers ervaart het als iets positief wanneer een bedrijf werkt aan het respecteren en bevorderen van de vrijheid van meningsuiting”, zegt Robby Vanuxem.

Alles start bij sollicitatie

De helft van de ondervraagde sollicitanten constateert tijdens hun sollicitatie geen enkele vorm van vooroordelen.

Van de ondervraagde werkgevers gelooft 82 procent in een goed onderbouwd sollicitatieproces met meerdere rondes of proeven om vooroordelen tegen te gaan. Ook vinden acht op de tien het belangrijk dat meerdere medewerkers bij de gesprekken aanwezig zijn om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.