Privacyverklaring

“Mensen moeten ook in bedrijven belangrijker zijn dan de cijfers”

29 augustus 2023
Tekst
Jo Cobbaut

We spraken met Manon Hoorelbeke. (Master Handelswetenschappen met specialisatie People & Change Management, KU Leuven Brussel)

1. Vanwaar de keuze voor deze studie en de specialisatie?
Al tijdens de drie bachelorjaren bleek dat ik meer belangstelling ontwikkelde voor de pure peoplevakken dan voor het meer analytische en cijfermatige. Dat sluit ook aan bij mijn overtuiging dat mensen belangrijk moeten zijn in de bedrijfscontext en niet alleen de cijfers, zelfs al zijn die laatste ook belangrijk voor het voortbestaan van een organisatie. Bovendien verwacht ik in mijn beroepsleven om veel contact te hebben met mensen en vooral ook om een rol te hebben van waaruit ik hen verder help. Ik wil een zekere impact hebben. Dat kan op kleine of subtiele manieren, maar ik wil toch ergens iets betekenen voor die anderen. De verwachting werd ingelost. We leerden specifieke technieken om mensen te coachen, maar ook om te leren doorgronden hoe ze denken, hun beweegredenen te leren kennen, wat ze ervaren … Ik heb vooral genoten van docenten die duidelijk gepassioneerd zijn door hun vak. Het was boeiend om te horen hoe sommigen naast hun docentschap ook nog een succesvol bedrijf runnen. Er was er zelfs een bij met een hotel in Bali. Of proffen die niet alleen in België lesgeven, maar ook in Dubai of Zwitserland.

2. Waarover gaat je eindwerk?
Die ging over meetings in telewerkcontext en de invloed ervan op het welzijn van werknemers. Boeiende materie, want ik zal ongetwijfeld nog veel te maken krijgen met telewerken. Welzijn is iets waaraan ik persoonlijk veel belang hecht en ik zie hoe het de laatste jaren in bedrijven een opmars kent. Terecht. Algemene conclusies zijn moeilijk, want ik focuste op de frequentie van meetings en hun impact op enerzijds sociaal welzijn en anderzijds uitputting. Tussen de frequentie van meetings en sociaal welzijn, stelde ik een verband vast bij werknemers voor fysieke meetings. Dat verband vond ik niet voor hybride en digitale meetings. Voor het aspect uitputting stelde ik geen verband vast met de frequentie van de meetings. Dat kan contra-intuïtief lijken; zelf ervaarde ik het vermoeiend om alleen maar virtueel les te krijgen. Ik deed er ook veel langer over om een opgenomen les te verwerken. Maar nogmaals, mijn studie focuste op één aspect en hield geen rekening met andere factoren zoals pakweg cameragebruik.

3. Hoe zorg jij voor je eigen welzijn?
Ik ben een beetje een stresskip dus ik moet echt wel mijn evenwicht bewaken. Zeker tijdens examens plan ik goed en zorg ik ervoor om op tijd te beginnen en de avond vrij te houden. Ik heb het nodig om uit te kijken naar momenten van ontspanning. Dat gaat echt over kleine dingen, een boek lezen, iets drinken... Ik lees graag misdaadverhalen of thrillers omdat die niet schoolgerelateerd zijn. Ook een wandeling in de natuur doet deugd. Binnenkort ga ik in hartje Brussel werken, vlakbij waar ik nu studeer, dus die omgeving ken ik al goed. Ik vond Brussel vroeger al een erg fijne stad, maar heb die nog meer leren waarderen nu ik ze beter ken. Hoewel ik het leuk vind om er te wandelen, merk ik dat ik vaak de natuur opzoek om te ontsnappen aan de drukte.

4. Wat wil je na je studie doen?
Ik heb al werk. Midden september ga ik aan de slag bij hr-bedrijf SD Worx in Brussel. In eerste instantie kom ik in een tijdelijke functie terecht, meer bepaald om mee de sociale verkiezingen te organiseren. Daarna zal ik in een ander functie terechtkomen. Ik vind er een goede combinatie tussen het administratieve en het sociale contact. Bovendien is SD Worx een grote, internationale speler. Dat was geen hoofdmotief, maar het biedt toch mogelijkheden en een diversiteit aan functies. Wat me ook beviel, was de relaxte sfeer en de vriendelijkheid van de toekomstige collega’s. Ik hoop dat ik mijn toekomstige job met veel passie kan uitoefenen en dat ik daarin ook iets beteken voor anderen. Daarnaast hoop ik om als persoon te groeien en te blijven bijleren binnen mijn job.