Privacyverklaring

Maatwerk in groepsverzekeringen

29 augustus 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts
Beeld
Kristel Awouters (HR Finance & Insurance bij AG Insurance) - foto AG Insurance

Wie een aantrekkelijke werkgever wil zijn, denkt verder dan het loon van vandaag en zet ook in op het pensioen van morgen.

Dat is althans de overtuiging van Kristel Awouters, hoofd HR Finance & Insurance bij AG Insurance. De verzekeraar voorziet in het aanvullend pensioenplan een groepsverzekering van het type tak 21 voor zijn werknemers.

Aantrekkelijk reward package

“We willen een Top Employer zijn en hebben dan ook de ambitie om een aantrekkelijk verloningspakket aan te bieden aan onze huidige en toekomstige collega’s. Hierbij denken we dan ook niet alleen aan het loon van vandaag, maar ook aan het pensioen van morgen. Onze medewerkers ontvangen niet alleen een competitief salarispakket, maar ook een aantrekkelijke groepsverzekering, met zowel opbouw van een aanvullend pensioenkapitaal als een overlijdenskapitaal.”

Daarnaast evalueert AG Insurance regelmatig in hoeverre de beloningssystemen nog competitief zijn in de markt. “Zo kunnen we talent behouden en extra aanwerven. We zetten ook sterk in op voldoende duidelijke communicatie over onze groepsverzekering via infomomenten bij aanwerving en via toegang tot MyGlobalBenefits, een online platform dat onze medewerkers op ieder moment een helder overzicht geeft van hun voordelen ‘pensioen en overlijden’.”

Dynamische arbeidsmarkt

In 2019 schakelde AG Insurance over van een vast prestatieplan naar een vast bijdrageplan. Dit was een bewuste keuze om in lijn te zijn met de huidige dynamiek op de arbeidsmarkt. Het is niet langer zo dat mensen 20 jaar bij eenzelfde werkgever blijven en er is een tendens naar langer werken. Een plan met vaste last is een fair systeem, omdat het geld dat de medewerker door de jaren heen in zijn/haar pensioenspaarpot stopt, een getrouwe weerspiegeling is van het verloop van de loopbaan. Voor werknemers is het bovendien makkelijker om de opbouw van het aanvullend pensioenkapitaal te begrijpen in een vast bijdrageplan, omdat het werkt met een bepaald percentage van het brutoloon dat ieder jaar wordt gekapitaliseerd.

“Als verzekeraar hebben we een conservatief risicoprofiel waardoor de keuze voor een tak 21 snel gemaakt was. Vandaag hoeven we ondanks de lage renteomgeving, niets extra op te leggen om de rendementsgarantie van 1,75% tegemoet te komen,” zo zegt Kristel Awouters.

Integratie van cafetariaconcept

Bij de overstap naar een vast bijdrageplan heeft AG Insurance er meteen een cafetariaprincipe ingebouwd. “Dit is een moderne, flexibele oplossing ten opzichte van een vast prestatieplan. Zo kunnen werknemers zelf de hoogte van het bedrag dat de begunstigden zouden ontvangen bij overlijden voor pensioenleeftijd ,verhogen of verlagen in functie van hun gezinssituatie en persoonlijke noden. Wijzigingen die de medewerkers aanbrengen in hun kapitaal ‘overlijden’, worden verrekend met het kapitaal bij leven. Beschouw het als communicerende vaten: verhoog je je kapitaal bij overlijden, dan verlaagt het kapitaal bij leven. Met de integratie van een cafetariaconcept kan een groepsverzekering dus ook op maat van de werknemer zijn.”