Privacyverklaring

Maatregelen bij het coronavirus: wat moet je weten als werkgever?

5 maart 2020
Tekst
Partner Content

Het coronavirus verspreidt zich over heel de wereld en ook België kan er niet aan ontsnappen. Heel wat werkgevers hebben vragen over mogelijke maatregelen die ze kunnen of zelfs moeten nemen. Hieronder krijg je een overzicht van drie veelgestelde vragen (of raadpleeg hier de volledige FAQ van Acerta over het coronavirus).

Mag ik mijn werknemers op een andere arbeidsplaats laten werken om besmetting te vermijden?

Heel wat werkgevers willen besmetting voorkomen door hun werknemers vanuit een andere plaats te laten werken. Hierbij zijn er twee opties: (1) werkgevers willen hun werknemers in een andere ruimte binnen het bedrijf laten werken, en (2) werkgevers willen hun werknemers laten tele- of thuiswerken

1. Een andere arbeidsplaats binnen het bedrijf

Als je werknemers akkoord gaan om in een andere ruimte binnen het bedrijf te werken, dan is er geen enkel probleem. Wanneer ze de maatregel toepassen kan je er trouwens vanuit gaan dat ze akkoord zijn. Maar als je de werklocatie binnen het bedrijf wijzigt zonder akkoord van je werknemers, dan moet je wel rekening houden met enkele regels:

  • De wijziging moet een tijdelijk karakter hebben en noodzakelijk zijn vanwege de (mogelijke) pandemie, en mag geen grote impact hebben.
  • Als je niet-essentiële arbeidsvoorwaarden of arbeidsvoorwaarden zoals arbeidsprocessen of arbeidsplaats - die niet opgenomen zijn in de arbeidsovereenkomst - wijzigt, dan is er in principe geen probleem. Let wel op, die aanpassingen moeten duidelijk en noodzakelijk zijn voor het welzijn van de werknemers in het kader van de (mogelijke) pandemie. De maatregel moet dus verband houden met het coronavirus en mag niet buiten proporties zijn.

Je moet sowieso de wijziging motiveren en verwijzen naar de welzijnswetgeving en de regels op de arbeidsovereenkomsten. Vraag advies aan je preventieadviseur en de arbeidsgeneesheer bij het bepalen van de nodige wijzigingen.

2. Een andere arbeidsplaats buiten het bedrijf

Zowel thuis- als telewerk kan je niet opleggen, maar je kan de maatregel wel voorstellen. Hiervoor heb je best een uitdrukkelijk akkoord van werknemer. Maar als je werknemer de maatregel toepast na een communicatie hierover, kan je dat ook beschouwen als een akkoord. Indien er geen akkoord is en werknemers dus weigeren om te tele- of thuiswerken, dan zal je de volgende zaken moeten aantonen:

  • De besmetting is reëel
  • De maatregels moeten getroffen worden om een dreigende besmetting van alle werknemers te vermijden.

Indien je dit niet doet, dan riskeer je dat je werknemer een ‘verbreking van de arbeidsovereenkomst wegens eenzijdige wijziging van de essentiële arbeidsvoorwaarde’ inroept.

Als je keuze op thuiswerk valt, dan is het belangrijk om de juridische regels te formaliseren in een thuiswerkpolicy. Acerta kan je hierbij helpen.

Mag ik mijn werknemers vragen om vakantie te nemen?

De jaarlijkse vakantie van werknemers moet in onderling akkoord tussen werkgever en werknemer genomen worden. Je kan je werknemer dus niet opleggen om vakantie te nemen omdat er minder werk is door het coronavirus. Maar, als je werknemer akkoord gaat, kan hij of zij wel vakantie nemen in die periode.

Als je onderneming trouwens hinder ondervindt vanwege het coronavirus, kan je in bepaalde situaties beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Je leest er hier meer over.

Ik vermoed dat mijn werknemer ziek is. Mag ik hem of haar naar huis sturen?

Het is een wettelijke verplichting om je werknemer, die zich op het werk aanbiedt en niet bewijst arbeidsongeschikt is, tewerk te stellen. Als je vermoedt dat hij niet geschikt is om te werken, dan dien je dat te bewijzen. Maar je kan je werknemer echter niet verplichten om naar de arbeidsgeneesheer te gaan of de arbeidsgeneesheer verplichten een onderzoek te doen. Je zal moeten voortgaan op algemene symptomen van de ziekte.

Als je werknemer wél arbeidsongeschikt is en dit kan bewijzen via een doktersattest, heb je het recht om hem of haar naar huis te sturen.

Volg op 6 maart om 11 uur een webinar van Acerta en Idewe rond het coronavirus

Klik hier voor juridisch corona-advies op maat van je organisatie.