Privacyverklaring

Maart: kwart minder uren door arbeiders, 11% door bedienden

8 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Van het totaal aantal beschikbare uren werd in de voorbije maand maart slechts 58,6% gepresteerd door arbeiders en 76% door bedienden. Dat is een daling met 25% bij arbeiders en met 11% bij bedienden in vergelijking met maart 2019.

De cijfers komen uit een studie van hr-dienstverlener Securex, waarin die een vergelijking maakt van de absenteïsmecijfers in 2020 met die van 2019.

Vooral ziekte

De beschikbare tijd is het totaal van de te presteren en de niet te presteren tijd. Voorbeelden van niet te presteren tijd zijn verlof en feestdagen, thematische verloven en overuren. De te presteren uren in de beschikbare tijd werd significant onderbenut in maart 2020. Van het totaal aantal van die beschikbare uren werd namelijk tijdens de hele maand een kwart minder gepresteerd door arbeiders en 11% door bedienden. Securex communiceerde al eerder dat die daling voor een groot deel te wijten was aan ziekte.    

Hierdoor werden andere types afwezigheden minder aangevraagd. Werkgevers registreerden in maart 2020 vooral minder educatief verlof, verlofdagen en familiaal verlof. “Bedrijven zoeken naar manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de crisis uit te zweten. Daarbij merken we dat werknemers hun verlof uitstellen”, zegt hr research expert Heidi Verlinden.

Overzicht daling aanvragen types verlof arbeiders en bedienden (securex)

Overuren enkel nog in cruciale sectoren  

Werknemers presteerden in maart ook minder overuren en mochten eerder thuis blijven na een eventuele opzeg en bij zwangerschap. Het aantal overuren daalde met 28% bij arbeiders en met 32% bij bedienden.

Niet gepresteerde, maar toch betaalde uren (zoals vrijstelling van prestatie na opzeg), stegen met 123% voor arbeiders en met 25% voor bedienden vergeleken met maart 2019. Het werkverbod voor zwangere vrouwen steeg met 26% bij arbeiders en bleef stabiel bij bedienden.

Fabrikanten van medische uitrustingen, plexiglas en telecommunicatie vroegen hun werknemers dan weer massaal om overuren te presteren. Organisaties in de gezondheidszorg, maar ook houders van een persoonlijk assistentiebudget, hadden hun assistenten en werknemers meer nodig dan normaal. Ook de voedingsnijverheid is cruciaal gebleken en zelfs de bibliotheken presteerden overuren.

Stijging overuren per sector maart 2020 vergeleken met maart 2019

“Gemiddeld over alle sectoren heen daalde het aantal overuren, maar bepaalde sectoren presteren juist meer overuren. Dan staat de veerkracht van werknemers onder druk. Het is cruciaal dat werkgevers begrip en waardering tonen en sociale steun bieden”, adviseert Heidi Verlinden.