Privacyverklaring

Loonkosten drukken in Brussel: 4 manieren

17 oktober 2023
Tekst
Partner Content

Wil je rekruteren, maar heb je een krap budget? Moet je nog investeren in opleidingen? In Brussel zijn er interessante maatregelen om werkgevers op weg te helpen. Actiris somt ze voor je op.

1. activa.brussels

activa.brussels is een tewerkstellingsmaatregel die uitkering toekent aan werkgevers die aanwerven. De werkgever mag het bedrag van de uitkering aftrekken van het nettoloon dat hij aan zijn nieuwe medewerker betaalt. Hierdoor ontvangt die medewerker een even hoog loon als zijn collega’s, maar hoeft het bedrijf toch maar een deel van het loon te betalen. De premie bedraagt maximaal 15.900 euro en de looptijd is maximaal 30 maanden. De enige voorwaarde voor de werkgever is iemand minimaal halftijds gedurende minimaal 6 maanden aanwerven. Als het bovendien om een werkzoekende met verminderde arbeidsgeschiktheid gaat, dan kan de steun oplopen tot 23.400 euro gedurende maximaal 36 maanden. De modaliteiten van de arbeidsovereenkomst zijn dan bovendien volledig vrij te bepalen. Volgens de federale wetgeving moet het echter minimaal om een 1/3e baan gaan (voor sommige sectoren gelden uitzonderingen).
Bovendien biedt activa.brussels werkgevers die iemand zonder middelbaar diploma en jonger dan 30 jaar aanwerven, een extra financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten van maximaal 5.000 euro. Om deze opleidingssteun te genieten moet de werkgever de jongere aanwerven met een voltijdse arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

2. First-stage

Een stage is vaak interessant om nieuwe medewerkers voor een bedrijf aan te trekken. Met een First-stage kan dat bovendien tegen bijzonder aantrekkelijke voorwaarden. Een First-stage geeft werkzoekenden de kans om een belangrijke eerste beroepservaring op te doen, te ontdekken waar ze goed in zijn en hun competenties te verfijnen. Voor het bedrijf is het een prima gelegenheid om jongeren te kneden naar de eigen specifieke behoeften voor een bedrag van bruto 200 euro per maand.

3. FPIe-opleiding in het bedrijf

Een ”Formation Professionnelle Individuelle en entreprise” (FPIe) is bedoeld voor bedrijven die zelf hun toekomstige medewerkers willen opleiden. De opleidingsperiode in het bedrijf bedraagt 4 weken tot 6 maanden. Na de opleiding is het bedrijf verplicht om de stagiair aan te werven voor dezelfde duur als zijn stage. Het voordeel van een FPIe-opleiding voor de werkgever, is dat hij geen loon, RSZ of sociale bijdragen moet betalen en slechts een productiviteitspremie uitkeert aan de stagiair. Deze premie stemt overeen met het brutoloon, min de persoonlijke RSZ en min de eventuele werkloosheidsuitkering of integratietegemoetkoming die de stagiair ontvangt.

4. IBO

Het IBO-plan (Individuele Beroepsopleiding) gaat uit van dezelfde logica als de FPIe hierboven. Het enige verschil is dat het bedoeld is voor Nederlandstalige bedrijven in Brussel en alle bedrijven in Vlaanderen die willen aanwerven. Het IBO-plan biedt werkzoekenden de kans om stage te lopen in een bedrijf en tegelijk Nederlands te leren. Deze laatste (gratis) opleiding wordt in het bedrijf gegeven door een VDAB-lesgever, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling.

Wil je meer info over de tewerkstellingsmaatregelen en steunmaatregelen voor jouw bedrijf als je aanwerft? Neem dan contact op met je Actiris-consultant, die graag samen met jou nagaat welke tewerkstellingsmaatregel precies biedt wat jouw bedrijf nodig heeft.