Privacyverklaring

Klaar voor de learning twenties? De Vlaamse overheid helpt je mee op weg.

29 september 2021
Tekst
Partner Content

Onze snel veranderende wereld houdt niet op met ons voor nooit eerder geziene uitdagingen te plaatsen. Denk maar aan hoe onze samenleving het voorbije anderhalf jaar drastisch veranderde. Stilstand is geen optie. Investeren in de wendbaarheid van medewerkers des te meer. Dit is dan ook hét momentum om van dit decennium de learning twenties te maken. Ken je de instrumenten die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt om je daarbij te helpen?

2021. Een jaar om niet snel te vergeten. Maar ook een jaar dat ons de kans biedt om doortastende verandering te realiseren. En in een duurzame toekomst te investeren. Met andere woorden: dit is hét moment om, met de Vlaamse opleidingsincentives, de leercultuur in jouw organisatie verder te optimaliseren.

Met de Wegwijzer op stap in het Vlaamse opleidingslandschap

De voorbije jaren investeerde Vlaanderen in een brede waaier van opleidings-incentives. Denk maar aan het Vlaams opleidingsverlof, de opleidingscheques en het Vlaams opleidingskrediet. Allemaal instrumenten waarmee werknemers hun competenties kunnen versterken en hun loopbaan, ook in snel veranderende tijden, op een duurzame manier kunnen vormgeven. Er bestaat nu ook een opleidings-databank waarin je alle opleidingen kan terugvinden die in aanmerking komen voor opleidingskrediet, -verlof of -cheques.

Vanaf september kan je op de website vlaanderen.be een Wegwijzer raadplegen. Die online tool helpt leergierige burgers om zicht te krijgen op welke opleidings-incentives ze recht hebben. Ook voor de werkgever kan de Wegwijzer best handig zijn. Al was het maar om te ontdekken welke opleidingen jouw werknemers allemaal, binnen het kader van Vlaamse opleidingsincentives, kunnen volgen. En om na te gaan welke opleidingen jou geschikt lijken om aan jouw werknemers te suggereren.

Relance effect? Verdubbeling opleidingsverlof -NIEUW-

Het Vlaams opleidingsverlof geeft een werknemer recht om 125 uren afwezig te zijn op het werk om opleidingen te volgen waarvoor hij zelf gekozen heeft. In het schooljaar 2021-2022 wordt dit aantal verdubbeld, wanneer de werkgever een opleiding voorstelt en de werknemer daarop ingaat. Dit extra opleidingsverlof kadert binnen het relanceplan van de Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners. Het is immers alle hens aan dek om bedrijven en organisaties doorheen de crisis naar een duurzame toekomst te loodsen.

Of er bepaalde criteria dienen gerespecteerd te worden? Het uitgangspunt is eenvoudig: de Vlaamse overheid wil de toekomstkansen van werknemers op de arbeidsmarkt verduurzamen. Als werkgever ben je goed geplaatst om in te schatten met welke opleidingen je medewerkers zoal gebaat kunnen zijn. Versterkt die opleiding hun positie op de arbeidsmarkt en is de werknemer bereid in te gaan op jouw opleidingsvoorstel, dan heb je recht op een tussenkomst in de loonkost.

Graag extra ondersteuning? Neem contact met je sectorconsulent

Als HR-Manager kan je terecht bij je sectorconsulent voor allerlei nuttige informatie over opleidingen en opleidingsincentives die voor jouw sector van toepassing zijn. Bovendien kan je beroep doen op een gevarieerd aanbod van opleidingen dat aansluit bij de verschillende noden binnen jouw sector. Opvallend gegeven: enkele sectoren investeren in loopbaan- en transitiefondsen die inzetten op de ontwikkeling van de algemene competenties van werknemers.

De Vlaamse Regering ondersteunt die trend en investeert zelf heel wat middelen om tot doelgerichte sectorconvenanten te komen. Dit zijn overeenkomsten met een flink aantal sectoren die zich engageren om hun krachten te bundelen. En zo een aantal uitdagingen zoals competentieontwikkeling, werkbaar (thuis)werk, digitalisering, levenslang leren en leidinggeven samen daadkrachtig aan te pakken. De toon voor 2021 en de komende jaren is gezet: Lang Leve Levenslang Leren!

Levenslang Leren stimuleren, maakt deel uit van het relanceplan ‘Alle hens aan dek’ waarmee de Vlaamse Regering de arbeidsmarkt nieuwe zuurstof wil geven. Het is een verhaal van werknemers én werkgevers. Van allen samen. Samen kunnen we de relance vorm geven.