Privacyverklaring

Kantoorpolitiek kan positief zijn

30 januari 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Het is absoluut een goede zaak dat medewerkers actief werken aan hun relatie met hun teamleiders, zo blijkt uit onderzoek. Een dosis positieve kantoorpolitiek is goed voor de samenwerking.

'Kantoorpolitiek' is niet zozeer het spelen van politieke spelletjes met roddels, gevlij of ander gedrag om goed te staan met de baas. Het gaat eerder om het goed begrijpen van wat de baas wil en waarom. Onderzoekers van de Haskayne Business School in Canada deden vier studies tussen 2015 en 2018 bij 1.400 werknemers uit Winnipeg en Calgary, meestal actief in retail en banken. “Aanvankelijk focusten we op de manier waarop mensen de vaardigheid van kantoorpolitieke kennis verwierven en of het daarbij een kwestie is dat sommigen daar gewoon beter in zijn omdat het deel uitmaakt van wie ze zijn”, licht onderzoeker en mede-auteur Steve Granger toe.

Perspectief van de baas

Dat bleek niet het geval. Medewerkers die goed zijn in kantoorpolitiek, maken daar ook bewust werk van. Ze communiceren actief met hun baas, stellen vragen en bouwen een relatie uit. Mensen die passief en vanop afstand proberen te begrijpen wat de baas wil, begrijpen hem veel minder. Het meest opvallende resultaat uit de studie was dat de kwaliteit van de relatie met de leider de veruit belangrijkste variabele was. Actief op zoek gaan naar het perspectief van de baas, is veel beter dan passief afleiden wat het perspectief van de baas wellicht is, zegt Steve Granger.

Veranderaars

En dat is niet onbelangrijk, want de studie toonde ook dat medewerkers met goed politiek inzicht eerder verandering in gang zetten. Ze kunnen immers beter anticiperen op de reactie van de teamleider. Dat maakt het ook minder riskant om actie te ondernemen. “Als je probeert de voorkeuren en de motivatie te begrijpen van de leider, kan je beter op hun ideeën inspelen en dat op een manier die in hun ogen acceptabeler is”, aldus Granger.

De studie suggereert ook dat leiders er goed aan doen om te investeren in relaties van hoge kwaliteit met teamleden. Zo leren teamleden om de neiging te onderdrukken om veronderstellingen te maken over de intenties van iemand anders, zonder die met hen te bespreken. "Zo wordt de werkplek zeker een betere plek.”

Employees seeking career success need ‘political knowledge’