Privacyverklaring

‘Kandidaten beter screenen via assessments’

1 juni 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Na een eerste stage bij Hura, behaalde Celien Brosens een banaba Advanced Business Management met optie Human Resources. Ze keerde nadien terug naar Hura, om er vast in dienst te treden.

Celien Brosens behaalde eerst een bachelor Sociaal Werk met afstudeerrichting Personeelswerk. Tijdens haar derde jaar aan de Karel de Grote Hogeschool liep ze stage bij Hura, een professionele partner in outplacement, loopbaanbegeleiding en talentmanagement. Gedurende haar banaba Advanced Business Management onderzocht ze aan het UCLL diverse andere hr-opties binnen de richting HRM. Toch keerde ze terug naar haar eerste liefde. “Ik wist niet of Hura medewerkers zocht en had het geluk bij een spontane sollicitatie door Hura geplaatst te worden binnen een voltijds project als hr-consultant bij Smet Groep, om een half jaar later bij Hura zelf te starten.”

Assessment

Ze begon bij Hura als junior hr-consultant. Op dit ogenblik focust ze op het uitvoeren van assessmentcenters in opdracht van klanten. “Het gaat over het afnemen van persoonlijkheidsvragenlijsten, aanlegtesten en diverse simulatie-oefeningen zoals rollenspellen. Deze tools geven je gerichte input waarmee je vervolgens echt in gesprek kan gaan met de kandidaat om een waarheidsgetrouw en genuanceerd inzicht te vergaren. Op die manier krijg je een objectief beeld van diens capaciteiten en motivatie. Het gaat om klanten van Hura die bepaalde profielen zoeken. Ik ga niet zelf op zoek naar kandidaten, maar geef advies op maat over kandidaten die de klant mogelijks wil aanwerven en ga op zoek naar de fit tussen beiden.”

Onboarding                                                                                                                              

Het achtkoppige assessmentteam van Celien wordt geflankeerd door een outplacementteam van zes personen. Ze vullen elkaar aan en geven elkaar geregeld tips. Haar opname in het team verliep – ondanks corona – rimpelloos. “Ik had het voordeel het bedrijf al van mijn stage te kennen. Daardoor was iedereen voor mij toegankelijk. Verder ging alles vanzelf, mede door de steun die ik van mijn mentor kreeg. Die verwelkomde me en leerde me op maandagen mijn team kennen bij de teammmeetings. Ik kon altijd afstemmen over de job en over hoe het met mezelf ging en dat betekende heel wat.”

Toekomst

De functie is haar op het lijf geschreven, vindt ze zelf. “Door het assessment krijg je op relatief korte tijd een goed en genuanceerd beeld van de kandidaat. Je kunt verder en dieper gaan dan een eerste indruk. Je moet peilen wat iemand motiveert en drijft. Je geeft mensen eerlijke kansen op zo’n assessment. Ik wil verder groeien binnen soft hromdat het begeleiden van en iets betekenen voor mensen me interesseert. Ik wil een goed klankbord zijn. Hiërarchisch groeien is niet meteen een optie bij Hura en ook niet mijn ambitie, maar loopbaanbegeleiding is een voorbeeld van een opdracht die ik in de toekomst graag wil opnemen.”