Privacyverklaring

'In het teken van de internationale connectie'

1 juni 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Ingrid Marcelis was niet op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toch luisterde ze geïnteresseerd toen Egon Zehnder haar de internationale hr-eindverantwoordelijkheid aanbood bij Duvel Moortgat.

Na een carrière van internationale hr-rollen bij onder meer GE en Ontex, kreeg Ingrid Marcelis een mooie kans aangeboden. “In tegenstelling tot het verleden kon ik bij Duvel echt het hr-beleid internationaal uitstippelen, samen met de ceo en het uitvoerend comité. Ik stond ervoor open omdat ik doorheen de jaren naar dat niveau gegroeid was. Ik kwam terecht in een niet-beursgerichte omgeving, waar ze meer op lange termijn werken. Groei, kwaliteit en passie staan voorop. Ik kon deze kans in dit familiaal wereldbedrijf niet laten liggen.”

Nieuw

Ingrid Marcelis kreeg als opdracht het internationale hr-beleid te introduceren en op poten te zetten, om breder te gaan dan ons land alleen en te komen tot meer cohesie over de verschillende acquisities en diverse landen. “Voorheen werkten ze ad hoc en operationeel. Er was nog geen functie talentmanagement & acquisition, zodat ik die onmiddellijk geïnstalleerd heb. Het was mijn eerste realisatie, meteen een belangrijke pijler in het beleid, want het gaat over de groei van medewerkers binnen de organisatie en om performancemanagement op internationaal niveau.”

Connectie

De eerste honderd dagen van Ingrid Marcelis stonden in het teken van ontmoetingen met de medewerkers. Ze wou connectie maken met de diverse stakeholders in de verschillende landen. Corona stak daarbij stokken in de wielen. “Toen ik startte, werkten we vier dagen per week van thuis. Dat bemoeilijkte het tempo en de integratie. Ik begin nu pas te reizen. Toch luisterde ik veel naar de noden van de organisatie. Ik bouwde op wat al bestond, want ik begon ook niet van nul. Na honderd dagen startte ik met mijn roadmap voor de komende twee tot drie jaar.”

Omkadering

Voor haar opdracht is Marcelis omkaderd door een sterk hr-team. Dat bevat om te beginnen de door haar gecreëerde functie talentmanagement & acquisition. Er is ook een comp & ben-manager, die de combinatie met hr moet aangaan. Verder zijn er hr-businesspartners. “Ik heb een internationale community opgezet. Een tijdje geleden hadden we onze eerste call met iedereen over de hele wereld, inclusief China en Amerika. Dat is nieuw. Alles wat we uitwerken, moet internationaal gedragen worden.”

Rode draad

Ingrid Marcelis voelt zich als een vis in het water in haar generalistenrol over de diverse landen heen. “De rode draad in mijn carrière is een internationaal speelveld, waarin ik carrières kan begeleiden en als dusdanig medewerkers kan laten doorgroeien. Ik werkte eerder in Afrika en Amerika en de wereldwijde setting van Duvel boeit me enorm. Ik ga graag met elk type mensen om en bezoek geregeld de medewerkers op de werkvloer om mee te zijn met wat er leeft. Ik sta op die manier dicht bij mijn organisatie. In the driver’s seat zitten van hr, is wat ik graag doe.”