Privacyverklaring

HRupdate - Hoe was uw workation?

24 augustus 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Jeroen Los

Het fenomeen ‘workation’ is niet nieuw, maar voor de pandemie leek het velen wat vergezocht. Vandaag klinkt het idee vanzelfsprekender. De drempel voor allerlei vormen van extern werk ligt lager dan ooit. Net als voor veel andere vormen van flexibiliteit.

Er zijn natuurlijk formele regels waaraan de workation moet voldoen, maar die lijken beheersbaar, zo horen we van een specialist. De workation is uiteindelijk een geval van structureel telewerken. Tenminste zolang een en ander zich afspeelt binnen de EU en minder lang duurt dan 183 dagen per jaar.

Binnen die grenzen ontstaat misschien ruimte voor leuke (neven)effecten. Eén bedrijf is in de wolken over het succes van workations vanwege een hoog gehalte aan teambuilding en de bijhorende boost van betrokkenheid. Nog een andere organisatie geeft werknemers op die manier de mogelijkheid om bij familie in het buitenland te werken. Sommige organisaties veronderstellen dat een workation voorkomt dat werknemers sabatticals nemen.

Wat rest is de nood aan duidelijke afspraken met iedereen over de juiste bedoeling en prioriteiten. Anders dreigen hooggespannen verwachtingen de workation alsnog flink te verbrodden.

Onze inspiratie deze week