Privacyverklaring

HRupdate 30 juni - ‘Hoe gaat het?’

29 juni 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Jeroen Los

‘Hoe gaat het?’ Een klein vraagje dat veel onderliggende spanningen bloot kan leggen. Zelfs als een aarzelend antwoord niet altijd kan worden opgevolgd met een gesprek ten gronde, zal het signaal de attente collega niet ontgaan. We ontlenen de titel trouwens aan het boek van professor Eveline Schollaert e.a. over evaluatie- en feedbackmomenten. Het kleine check-in-vraagje mag op die momenten de belangrijkste uitgangskwestie worden.

Na lectuur van de studie van securex en KU Leuven weten we dat wel zeker. Een onthutsende 28% van de Belgische werknemers loopt reëel risico op burn-out. Hét nieuws in die studie is voor mijn part dat er nu een handige zelfevaluatielijst is die relatief snel kan worden gehanteerd.

Dat zal nodig zijn voor de retentie van het schaarse talent, maar ook voor de productiviteit. Uit nog ander studiewerk blijkt dat het structureel presenteïsme na corona stijgt. Dat is een recept voor burn-outs en kan nooit goed zijn voor productiviteit en creativiteit.

Bij dat alles zouden we vergeten dat werk om uiteenlopende redenen belangrijk is en onze levenskwaliteit kan verhogen. Ook voor mensen die worstelen. Maar dan moet het goed omkaderd gebeuren in een zorgzame omgeving. Anders stresseren zelfs onze vakantiegedachten.

Wij wensen u een échte vakantie toe. Volgende week krijgt u trouwens tips van collega’s voor boeiende lectuur.

Ook uw tips zijn welkom.

.

Onze inspiratie deze week