Privacyverklaring

De hybride organisatie anticipeert op talentschaarste

30 juni 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock

Ruim één op drie werkgevers zijn van plan om hybride werkregelingen aan te bieden. De rol van hr wordt cruciaal om de nood aan talent te verzoenen met veranderde verwachtingen van werknemers. Zeker nu talent nog schaarser wordt dan het al was.

De arbeidswereld zal de komende maanden op hybride wijze draaien door te alterneren tussen aanwezigheid op kantoor en telewerken. Volgens de enquête van ManpowerGroup zal

  • 37% van de 318 bevraagde werkgevers in België hun werknemers vragen voltijds terug te keren naar de werkplek,
  • 27% zal de voorkeur geven aan een hybride model dat voorrang geeft aan telewerken,
  • 19% van de bevraagde werkgevers zal pleiten voor een hybride model dat voorrang geeft aan taken die op de werkplek worden uitgevoerd;
  • 13% van de bevraagde werkgevers zal voltijds telewerken;
  • 4% van de werkgevers is onbeslist.

Meer in het algemeen zullen drie van de vier werkgevers eisen dat ten minste 50% van hun personeel, vanwege het soort werk dat zij doen, de hele of het grootste deel van de tijd op de werkplek aanwezig is.

Naar een nieuw evenwicht

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux, denkt dat hr nieuwe organisatievormen moet ontwerpen en bedrijfsprioriteiten moet verzoenen met de flexibiliteitsverwachtingen van de werknemers. “Zoals onze enquête bevestigt, werden de grenzen van telewerken blootgelegd, of het nu welzijn, productiviteit, samenwerking of bedrijfscultuur betreft.” Maar terugkeren naar de situatie van voor de gezondheidscrisis, zal niet gebeuren. De uitdaging wordt samenwerken zinvol maken en creatief te zoeken naar de balans tussen werk en privé die iedereen zoekt. Aan die verwachting beantwoorden wordt cruciaal, want 83% van de Belgische werkgevers moeilijkheden ondervindt om hun vacatures in te vullen. “Deze flexibiliteit is een sleutelelement geworden om talent aan te trekken en te behouden. "

De traditionele dag van 9 tot 5 is dood

Voor 9 op 10 werknemers is hun job behouden nu net na de gezondheidscrisis het belangrijkste. Maar ze vrezen toch al de nieuwe vrijheid, waarvan ze nu hebben geproefd, te verliezen. 8 op 10 werknemers willen in de toekomst een beter evenwicht tussen werk en privé, terwijl 43% van mening is dat de pandemie de doodsteek heeft gegeven aan de traditionele 9-tot-5-werkdag.

Uit de enquête kwam naar voren dat werkgevers een aantal bedenkingen hebben bij telewerken:

  • 25% van de werkgevers meent dat telewerken op het welzijn van de werknemers heeft gewogen;
  • 23% zijn bezorgd om de productiviteit,
  • 19% om de samenwerking ;
  • 11% om de bedrijfscultuur;
  • 4% om de innovatie.

Meer telewerken en/of andere vormen van flexibiliteit

Maar telewerken is niet het enige beschikbare instrument om flexibiliteit in het bedrijfsleven in te voeren. De bevraagde werkgevers staan open voor nieuwe vormen van flexibiliteit in functies die traditioneel als niet-flexibel werden beschouwd.

  • 42% overweegt een mix van telewerken en werken op kantoor;
  • 40% stelt flexibele begin- en einduren voor;
  • 39% heeft een voorkeur voor flexibele of gecomprimeerde uren;
  • 28% biedt de keuze uit verschillende locaties van waar gewerkt kan worden;
  • 22% stelt job sharing voor;
  • 16% verklaart geen enkele van deze vormen van flexibiliteit te willen aanbieden.

De rol van HR in de postcoronawereld

De gezondheids-, economische en sociale crisis hebben de strategische rol van hr binnen bedrijven versterkt. Hr zal nieuwe organisatiemodellen moeten uitwerken. De in België bevraagde hr-managers willen het menselijke terug centraal stellen; hun nieuwe prioriteiten in volgorde:

  • gezondheid en veiligheid van de werknemers (68%),
  • nieuwe werkmodellen – New Way of Working (40%),
  • permanente opleiding en ontwikkeling van vaardigheden (16%),
  • een meer datagestuurde aanpak (9%),
  • leiderschap en ontwikkeling van managers (9%) en
  • diversiteit, gelijkheid en inclusie (6%).

Vijf aanbevelingen

ManpowerGroup formuleert vijf aanbevelingen voor deze overgangsfase:

1. Vraag waarom. Waarom terugkeren naar het oude? Taken waarvan we dachten dat ze nooit van op afstand zouden kunnen worden uitgevoerd, werden op performante wijze tot een goed einde gebracht. In deze fase van de terugkeer naar de werkplaats moet de vraag 'Waarom terugkeren naar het oude?' worden beantwoord door er opnieuw zin aan te geven en door te zorgen voor toegevoegde waarde.

2. Maak van opleiding een prioriteit. Tijdens de gezondheidscrisis is de digitale transformatie in een stroomversnelling geraakt, waardoor vaardigheden onder druk zijn komen te staan. Moedig al uw personeelsleden aan hun loopbaan opnieuw in eigen handen te nemen door zich bij te scholen.

3. Bied zoveel mogelijk werknemers flexibiliteit. Naast telewerken zijn er tal van middelen om het werk flexibeler te maken (flexibele werktijden, projectbeheer, mobiliteit, enz.). Geef uw personeel de kans om hun balans tussen werk en privé te verbeteren.

4. Wees aandachtig voor het fysieke en emotionele welzijn. Gevoelens van isolement, stress, angst en ongerustheid zullen door de coronapandemie blijven hangen. Hecht evenveel belang aan het emotionele welzijn als aan de fysieke en organisatorische maatregelen, zodat uw werknemers zelfverzekerd, gezond en productief zijn.

5. Bouw veerkracht op zodat deze in de cultuur van uw bedrijf verankerd wordt. Bedrijven moeten vertrouwen opwekken en een luisterend oor bieden om ervoor te zorgen dat hun personeel zijn prioriteiten onder controle heeft en op een serenere manier kan werken. Investeer daarom in opleiding voor uw managers en voer een transparante communicatie en een cultuur in die het welzijn bevordert.