Privacyverklaring

Gezond en veilig naar het werk

1 juni 2019
Tekst
Patrick Verhoest

Twee jaar geleden introduceerde Europabank het Flex Income Plan van SD Worx, dat onder meer met de leasefiets uitpakte. Vandaag rijden bij Europabank vijftien fietsen rond. Dat aantal zal de volgende jaren alleen maar toenemen, zegt human resources directeur Thomas De Meyer.

Thomas De Meyer verving onlangs zijn twintig jaar oude wagen door een klimaatvriendelijker exemplaar. Toch laat hij die vaak aan de kant staan: “Op het vlak van mobiliteit heeft het gezond verstand me altijd raad gegeven. Ik kies steeds voor de meest ontspannen manier om mij te verplaatsen. Zolang ik in Gent aan het Sint-Pietersstation woonde, kwam ik naar de Gentse hoofdzetel met de tram of de fiets. Nu ik in Lochristi woon, combineer ik auto en tram, maar mijn voornemen is om tijdens de zomermaanden de tien kilometer een aantal keer met de fiets te overbruggen. Ik zie steeds meer collega’s deze redenering volgen. Als ik hoor dat sommige mensen uit mijn omgeving twee maal anderhalf uur per dag in de file staan, frons ik de wenkbrauwen. In welke toestand kom je dan op je werk aan?”

Gentse roots
Europabank hecht veel belang aan de mobiliteit en veiligheid van zijn medewerkers, benadrukt Thomas De Meyer. Toen het nieuwe mobiliteitsplan in Gent werd aangekondigd, overwoog de bank een andere locatie: “We wilden Gent niet verlaten. Omdat we geen eigenaar konden worden op een interessante locatie zoals het Sint-Pietersstation, besloten we de huidige zetel te behouden en grondig te moderniseren. We zitten ook socio-economisch op een schitterende locatie.”

Nieuw loonbeleid
In het kader van een volledig nieuw loonbeleid lanceerde de bank twee jaar geleden in samenwerking met SD Worx het Flex Income Plan (FIP). “Het principe is dat we als werkgever budget creëren waarmee de werknemer diverse voordelen kan kiezen. Wanneer je als werkgever aan je werknemer een brutopremie toekent, dan betaal je daar vandaag 27 procent patronale bijdrage op. Daar houdt de werknemer netto ongeveer een derde van over. Via het FIP kan de werknemer met de totale werkgeverskost aan de slag. We stellen het FIP-budget samen via de helft van de dertiende maand, sectorale premies en de bonus. Er is keuze uit een vijftiental voordelen, waaronder de terugbetaling van individueel pensioensparen en individuele gezondheidsverzekeringen, aanvullende kinderbijslag en extra verlofdagen. We kijken ook naar mobiliteitsvoordelen. Parkeerfaciliteiten, leasefietsen en salariswagens zijn daar een onderdeel van. Ondanks de invoering van salariswagens, merkten we de laatste jaren een lichte stijging van het aantal fietsers. Het is zelfs zo dat medewerkers soms tot drie vervoermiddelen per verplaatsing combineren (zie kader).”

Leasefiets
De leasefiets is een sterk groeiend voordeel, dat volgens Thomas De Meyer nog heel wat potentieel heeft: “Medewerkers hebben soms al een fiets of moeten het voordeel eerst nog beter leren kennen alvorens toe te happen. Ik denk dat we de volgende jaren makkelijk naar een 35-tal fietsen gaan. De kostprijs lijkt binnen het FIP op het eerste gezicht hoog, maar na een gedetailleerde toelichting door HR zien de collega’s er snel de (financiële) voordelen van in. Leasefietsen zijn vooral interessant voor woon-werkverkeer. Een afstand van dertig kilometer wordt met een elektrische fiets of speedbike gemakkelijker overbrugbaar en krijgt een financieel duwtje in de rug met de fietsvergoeding van 0,22 euro per kilometer per dag. En het is goed voor de gezondheid. Ook voorziet Europabank in een terugbetaling van parkeerfaciliteiten aan de rand van de stad, in combinatie met de fiets en het openbaar vervoer. Lockers of een parkeerplaats voor fiets of wagen aan het station kunnen ook via het FIP. Die deeltrajecten worden zo comfortabeler en voor iedereen toegankelijk.

Vernieuwbouw
Ook bij de renovatie van de hoofdzetel zal de aandacht voor fietsers worden doorgetrokken. “We plannen in ons renovatieproject meer douches en sanitair, maar ook bijkomende standplaatsen. Daarnaast bieden wij onze sportievelingen yoga en sportsessies aan. Onze interne preventieadviseur lanceert heel wat initiatieven, zoals wandelingen, een tennistornooi en een deelname aan de Ten Miles van Antwerpen. Er beweegt op dat vlak veel in ons bedrijf. We zijn een familiale en nichebank waar medewerkers veel betekenen. We bieden korte lijnen en een persoonlijke aanpak, een boeiende job, een flexibel inkomen, een leuke locatie en veel doorgroeimogelijkheden.”